94% van de ouders/verzorgers raadt ons aan

© 2024 Kinderopvang Berend Botje

Slapen in de buitenlucht: veilig en gezond!

baby_rondleiding_berend_botje.jpg

De buitenbedjes bij ons Kindercentrum Edam-Volendam zien er misschien op eerste gezicht wat gek uit, als je ze zo ziet staan. Maar oh wat slapen de kinderen hier toch heerlijk in! Pedagogisch medewerker Asmara werkt al langere tijd met de buitenbedjes en vindt het een groot succes!

baby_slapen_in_buitenlucht-1696429081.jpg

‘Toen ik de buitenbedjes voor baby’s en kleine peuters voor het eerst zag dacht ik, huh het lijkt wel een soort konijnenhok. Maar niets was minder waar. Het zijn heerlijke bedjes waar ik al menig kind heel fijn in heb zien slapen. De bedjes worden gebruikt voor kinderen van 0 tot 1,5 jaar en we merken dat veel kinderen hier beter slapen dan binnen. Er zijn baby’s die binnen maar een half uurtje slapen, maar buiten zo anderhalf à twee uur slapen. En dat is natuurlijk heerlijk voor ze, want slapen is belangrijk om te groeien!’, vertelt Asmara.

Kleding en dekens afgestemd op temperatuur

De buitenbedjes bij onze kinderopvang worden het hele jaar gebruikt, zowel in de zomer als in de winter. Wanneer de zon fel schijnt, zorgt een parasol voor schaduw. Is het buiten koud, dan zorgt een speciale slaapzak met handschoentjes, een speciale muts en een echte buitenslaapzak ervoor dat de kinderen lekker warm blijven. Ook wordt er, afhankelijk van de temperatuur, een deken gebruikt. Wanneer het té warm of té koud is, wordt er uiteraard uitgeweken naar de bedjes binnen. In het buitenbedje liggen de kinderen volledig beschermd tegen insecten, wind en neerslag. Zo slapen ze veilig en gezond in de buitenlucht.

Ouders zijn enthousiast

De meeste ouders zijn enthousiast over de buitenbedjes bij het kinderdagverblijf. ‘Vooraf vragen we toestemming aan de ouders of de kinderen buiten mogen slapen. Veel vinden het erg leuk en zien ook de voordelen er van in. Soms wanneer een kindje nog heel klein is, hebben ouders het liever niet. Dat mag natuurlijk ook, dan slaapt dat kindje gewoon lekker binnen! Vaak wanneer een kind wat groter wordt mag het wel. We zien ook ouders van wie het eerste kind bij onze opvang buiten heeft geslapen, waar later een tweede kindje komt die direct buiten mag slapen bij ons omdat zij het zo’n succes vonden.’

Toezicht

De buitenbedjes bij het kinderdagverblijf in Edam-Volendam staan vlak bij de groepsruimte. De pedagogisch medewerkers kunnen de kinderen die buiten slapen vanaf binnen gemakkelijk in de gaten houden. Ook laten ze een raam of deur van de groepsruimte opstaan, zodat ze de kinderen kunnen horen. ‘Het is leuk om de kinderen in de bedjes te zien liggen. Vaak zie je dat ze om zich heen kijken of luisteren naar de geluiden buiten, zoals het geritsel van bladeren of de regen op het dak, en uiteindelijk vallen ze rustig in slaap. Naar mijn mening een ideale uitvinding!’