Blogs en ervaringen


Onze pedagogisch medewerkers begrijpen dat elk kind anders is en zijn of haar eigen slaapgewoontes heeft. Daarom vertellen wij graag meer over hoe onze medewerkers hiermee omgaan en elk kind helpen om rustig tot slaap te komen.

Onze pedagogisch medewerkers gebruiken zes interactievaardigheden om in te spelen op de manier waarop een kind communiceert. Wij vertellen je graag meer over deze interactievaardigheden die centraal staan in ons werk.

Sophie ziet Jay met de bal spelen. Ze loopt naar Jay toe, grijpt de bal en loopt ermee weg. Sophie speelt verder terwijl Jay boos naar je toe loopt..

Herken je dat? Je bent aan het spelen met kind en wordt afgeleid door een melding op je telefoon. Het grote voordeel van de smartphones is dat we overal bereikbaar zijn en niets hoeven te missen van wat er in de wereld om ons heen gebeurt

Als pedagogisch medewerker communiceer ik op een hele bewust manier met de kinderen. Alles wat ik zeg en doe, denk ik van tevoren over na. Kinderen vinden het namelijk fijn wanneer je ze op de juiste manier benadert

Kolf, koeltas, bewaarbakjes, afgekolfde melk, fles... Heb ik nu echt alles? Het is even puzzelen en er gaan heel wat spullen mee, maar wat is het fijn dat ik borstvoeding kan geven, werken en kinderopvang kan combineren.

Een spiegel heeft vaak ook een rustgevend effect op een baby, hij ziet namelijk een ‘andere’ baby, die interesse heeft in hetzelfde als hij. Dit schept een band en werkt kalmerend. Maar ook voor oudere kinderen valt er genoeg te beleven met een spiegeldriehoek of een ‘gewone’ spiegel. Hieronder een paar voorbeelden.

Kijk jij er al naar uit? Sinterklaasavond en de gezellige decemberdrukte? Kun je niet wachten om de kerstboom in huis te halen, of ben jij blij als het weer januari is? Voor veel ouders is de decembertijd een drukke tijd. Met deze tips wordt het vast een heel gezellige decembermaand!

Zoals je misschien al weet, heeft Berend Botje een eigen Berend Botje Academie. Daar zijn we 2 jaar geleden voor de eerste keer de BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) tot pedagogisch medewerker gestart. Martine Smit (24 jaar) vertelt wat dit precies inhoudt, zij heeft de studie net afgerond en werkt nu bij ons Kinderdagverblijf in Enkhuizen.

Toen Tom bij Berend Botje langskwam voor een zakelijke afspraak, vertelde hij dat hij vanaf zijn babytijd tot aan zijn 12e jaar gastkind is geweest bij Berend Botje-gastouder Tiny Kraakman. Al snel ontstond het idee om Tiny en Tom een keer uit te nodigen op het centraal bureau in Zwaag. Ze hebben elkaar inmiddels jaren niet meer gezien. Tiny: “Tom was mijn allereerste gastkind, dat is toch wel heel speciaal.”

Bij Berend Botje besteden we veel aandacht aan de taalontwikkeling van kinderen. Samen met de voorleescoördinatoren op onze locaties, de bibliotheken en de pedagogisch medewerkers op de groep, zorgen we er voor dat (interactief) voorlezen op de groep dagelijks vaste prik is. Kinderen vinden het ook leuk om thuis voorgelezen te worden (het is een één-op-één momentje van aandacht met jou) en het is oh zo goed voor hun ontwikkeling!

Vanaf het moment dat ik stopte met werken, miste ik het sociale contact. Ik wilde graag 8 à 10 uur in de week werken en een betaalde baan vinden met dit aantal uur is best lastig. Daarom ben ik gaan googelen op vrijwilligerswerk in de omgeving Opmeer, want daar woon ik.

Stel, je besluit gastouder te worden. Hoe pak je dat aan en wat staat je te wachten? Gastouder Rianne waagde in 2017 de sprong. Ze nam ontslag op haar werk en dook de studieboeken in. “Al met al had ik na ongeveer 8 maanden alle papieren op zak om te starten als gastouder.”

In deze feestelijke maand liggen winkels weer vol met allerlei ‘glimmende’ aanbiedingen. Er zitten grote verschillen in speelgoed: wanneer is speelgoed eigenlijk ‘goed’ speelgoed? Is speelgoed altijd duur? Waarmee kunnen kinderen lekker lang spelen en waar zijn ze (vaak) snel op uitgekeken? Ik neem je graag mee langs de schappen!

Op een deel van onze locaties eten de kinderen tussen de middag warm. We horen vaak van ouders terug dat hun kinderen bij ons veel meer en meer verschillende groenten eten dan thuis. De belangrijkste reden hiervoor: zien eten doet eten. Bij ons zien de kinderen dat andere kinderen ook eten, hierdoor raken ze zelf meer gemotiveerd om ook een hapje te proberen. Thuis kan het eten veel lastiger zijn en heb je natuurlijk niet 10 andere kinderen achter de hand. Daarom wat tips die je kunnen helpen om je kind meer groenten te laten eten:

Zelf doen is al vanaf jonge leeftijd belangrijk. Jonge baby’s kunnen al snel een speeltje pakken. Dit gaat niet meteen soepel en kan daarom even frustratie opleveren. Dat hoort er allemaal bij en is leerzaam voor het kind. De frustratie wegnemen door het speeltje aan te geven, is sneller. Maar het is niet leerzaam voor de baby. Sterker nog: we leren hiermee het kind aan dat wanneer het moppert, het zijn zin krijgt.

Jorien werkt sinds 2005 bij Berend Botje. Zij begon als stagiair bij Kinderdagverblijf Berend Botje Enkhuizen en kwam later in dienst als afgestudeerd pedagogisch medewerker. Inmiddels werkt ze als binnendienst medewerker op het centraal bureau. De warme, persoonlijke sfeer en de afwisselende werkzaamheden zorgen dat Jorien met plezier naar haar werk gaat!

Misschien ken je het boek 'Coco kan het' van Loes Riphagen. Dit boek gaat over een vogeltje dat voor het eerst gaat vliegen, maar dit niet durft. We zien hoe Coco de verschillende voor- en nadelen tegen elkaar afweegt en alle moed verzamelt om het uiteindelijk toch te doen. Hierbij wordt ze een klein beetje geholpen door mama vogel. Een mooi en herkenbaar boekje over zelfvertrouwen. Want ook kinderen kunnen nieuwe dingen erg spannend vinden en twijfelen aan zichzelf.

Het is weer kinderboekenweek en ook op onze locaties doen we hier aan mee! Voorlezen is een vast onderdeel van de dag bij ons op de groep en tijdens de kinderboekenweek besteden we hier nog extra aandacht aan. Er zitten zoveel voordelen aan voorlezen!

Gastouder zijn is een prachtig beroep. Erna Hofman kan er over meepraten, want zij maakte de overstap van de zorg naar de gastouderopvang. Laat je inspireren door haar verhaal! Heb jij zin om als gastouder aan de slag te gaan? Wij helpen je graag op weg!

Hoe en hoe snel kinderen zich ontwikkelen is een fascinerend proces. Een hulpeloze baby kruipt ‘ineens’ de hele kamer door. En een schattige, maar onverstaanbare ‘brabbelaar’ groeit uit tot een honderduit kletsende peuter. Ik geniet enorm van het ontwikkelingsproces, als algemeen directeur én als moeder.

Voetbalclinics, op uitje naar Ajax, een bootcamp, schaatsen… Je kunt het zo sportief niet verzinnen of onze collega Angelique heeft het wel een keer voor de kinderen georganiseerd. Als groot sportliefhebber vindt zij het ontzettend leuk om sportieve activiteiten aan te bieden op de bso. Dit doet ze niet alleen bij onze BSO Flosbeugel in Enkhuizen waar zij werkt, ook op andere locaties komt ze letterlijk geregeld in actie

Vanavond is de laatste avond van de training Franch & Free Plus. Wat is de tijd snel voorbij gegaan! Na afronding van deze training mag ik mezelf een Franch & Free Plus gastouder noemen. Een kroon op mijn gastouderwerk dat ik al negen jaar met veel plezier en liefde doe. De training is een verrijking van mijn zicht op het gastouderschap en hoe ik dit uitoefen.

Bij Berend Botje besteden we veel aandacht aan de taalontwikkeling van kinderen. Samen met de voorleescoördinatoren op onze locaties, de bibliotheken en de pedagogisch medewerkers op de groep, zorgen we er voor dat (interactief) voorlezen op de groep dagelijks vaste prik is. Omdat we lezen zo belangrijk vinden, steken we er veel tijd en energie in. Op bijna al onze locaties werken we met een vaste voorleescoördinator.

José had al jaren de wens om met kinderen te werken. ‘Ik heb altijd al een klik met kinderen gehad. En het leek mij zo mooi om het veilige en fijne gevoel dat ik aan mijn eigen kinderen geef ook aan andere kinderen te kunnen geven. Maar ik had niet de juiste diploma’s’. Na een baan die weer niet aan haar verwachtingen voldeed besloot José informatie over gastouder worden in te winnen bij Kinderopvang Berend Botje. Vanaf dat moment ging het heel snel: slechts een paar maanden later verwelkomde zij al haar eerste gastkinderen!

Spelletjes spelen op de tablet of telefoon, computeren, tv kijken of gamen: voor de huidige generatie kinderen is dit de normaalste zaak van de wereld. Veel ouders vragen zich echter af wat de gevolgen kunnen zijn van (overmatig) beeldschermgebruik en hebben behoeften aan richtlijnen voor hun kind.

Al ruim 15 jaar ben ik gastouder in Lutjebroek via Gastouderbureau Berend Botje. In die jaren heb ik heel wat geknutseld, gespeeld en plezier gemaakt met mijn gastkinderen. Gastouder zijn is ontzettend leuk als je graag met kinderen werkt. De liefde, het plezier en de grapjes van kinderen maken het tot de mooiste baan die er is.

Sarissa heeft de opleiding Management in de Kinderopvang gevolgd via de Berend Botje Academie. "Ik wilde altijd al meer weten over management. Maar omdat ik bij een kleinschalig kinderdagverblijf werkte, was een opleiding of training niet echt aan de orde. Dat veranderde toen ik bij Berend Botje ging werken. Zij bieden medewerkers namelijk een groot cursusaanbod."

Sinds maart 2018 kookt Sonja elke dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 10:00 en 12:00 uur bij Kindercentrum De Goorn. "Vaak heb ik zo’n 30 kinderen in mijn ‘restaurant’. Mijn specialiteit is courgettesaus met rijst, daar smullen de kinderen van!"

Complimenten zijn belangrijk voor kinderen. Ze vinden het fijn om te horen dat ze iets goed gedaan hebben en dat je trots op ze bent. Hun zelfvertrouwen neemt erdoor toe en ze vinden het extra leuk om nieuwe dingen te leren. Het werkt echt!

Rebecca, pedagogisch medewerker Kindercentrum Landsmeer, is beweegcoach! Zij kreeg via Berend Botje de kans om deze interessante cursus te volgen. Rebecca vertelt je hier graag meer over én ze geeft je tips om thuis, samen met je kind, aan de slag te gaan met beweging.

Je herkent het vast wel. Je vraagt aan je kind(eren): "hoe was je dag vandaag?" Vaak krijg je dan een simpel antwoord: ‘Goed’, ‘leuk’ of ‘stom’. Hoe kun je er nu echt achter komen wat de kinderen hebben gedaan op school en wat ze precies leuk of minder leuk vonden aan de dag? Dat kan door vragen te stellen die minder open zijn. Probeer bijvoorbeeld eens de volgende vragen:

In deze blog deelt onze operationeel directeur Yvonne haar visie op het creëren van werkgeluk en geeft ze praktische voorbeelden hoe wij dit aanpakken bij Berend Botje. Yvonne: 'Als je bij Berend Botje binnenloopt, merk je direct hoe persoonlijk en warm de sfeer hier is.'

Julienne de Ruiter is kinderdiëtist bij Dieet Compleet, een diëtistenpraktijk met 14 locaties verdeeld over de regio West-Friesland. Zij merkt dat ouders zich regelmatig zorgen maken om het eetgedrag van hun kind(eren). Eten ze wel gezond genoeg en krijgen ze bijvoorbeeld niet te veel suikers binnen? Julienne zegt hierover: 'Als de basisvoeding op orde is, kan af en toe snoepen echt geen kwaad.'

Vandaag is het een super warme dag, dus we gaan lekker naar buiten met de kinderen. Vlakbij onze bso is een veldje met een kabelbaan en andere speeltoestellen, daar kunnen we lekker op een kleedje in de schaduw fruit eten en wat drinken. De kinderen kunnen er volop spelen en ravotten. We hebben ook stoepkrijt meegenomen en schepnetjes.

Na 18 jaar met heel veel passie en plezier als gastouder te hebben gewerkt, was ik toe aan een nieuwe uitdaging.

Om 6:00 uur wordt het eerste kindje gebracht. Vroeg, maar ik heb er zin in. Acht jaar terug begon ik als gastouder. En tot op de dag van vandaag heb ik daar geen moment spijt van gehad. Het enige waarvan ik spijt heb, is dat ik er niet eerder aan ben begonnen. Gastouder zijn is een intensieve baan, maar het geeft ook veel energie. De liefde die je terugkrijgt van de kinderen, hun onbezonnenheid en het samen spelen. Elke dag is een feest.

De taalontwikkeling van kinderen begint al direct na de geboorte. Wanneer een baby twee maanden oud is, gaat het de eerste geluidjes maken en oefent zo verschillende klanken als ‘a’, ‘e’ en ‘u’. Hoewel dat natuurlijk gebeurt, kan je je baby ook spelenderwijs stimuleren. We geven je graag een paar tips om de taalontwikkeling op een simpele manier ook thuis te stimuleren, zoals wij ook op de groep doen.

Als jij je kind een compliment geeft dan zie je hem/haar vaak groeien van trots. Maar hoe je een compliment geeft, heeft invloed op het resultaat. Daarom 7 tips om nog betere complimenten te geven, niet alleen voor kinderen maar eigenlijk voor iedereen.

Genderneutraal: je hoort het tegenwoordig bijna dagelijks. Zowel serieus als gekscherend. Maar wat is genderneutraal opvoeden nou eigenlijk? Veel mensen denken bij de term ‘genderneutraal’ aan ouders die hun kind niet vertellen of het een jongen of meisje is, toiletten zonder mannetjes/vrouwtjes-symbool of de NS-omroeper die niet langer “dames en heren” zegt maar “beste reizigers”. Maar ‘genderneutraal’ omvat veel meer en wordt al veel vaker toegepast dan je zou denken.

Risicovol spelen klinkt misschien gevaarlijk, maar is juist heel goed voor de ontwikkeling van jouw kind. Tijdens risicovol spelen testen en verleggen kinderen hun grenzen door nieuwe, avontuurlijke activiteiten uit te proberen en hun angsten te overwinnen. De opwinding, spanning en trots die kinderen ervaren tijdens het ontdekken en opzoeken van hun grenzen maakt dat kinderen risicovol spelen heel leuk vinden.

Het kan voor je kind na de vakantie best even spannend zijn om weer naar de kinderopvang te gaan. Na een gezellige vakantie met veel samenzijn als gezin en weinig 'moeten'. Hieronder vind je een aantal tips om het wennen zo makkelijk mogelijk te laten verlopen.

Je kind genoeg laten drinken is soms best moeilijk - jezelf genoeg laten drinken trouwens ook. Daarom geven we je graag vijf tips om je kind goed te laten drinken!

Net voordat ik wil beginnen met het koken van een lekker pastagerecht bedenk ik me dat ik de tomaten ben vergeten. Nog even snel naar de supermarkt dan maar. Aangekomen in de supermarkt zie ik dat ik niet de enige was met dit idee.

Pedagogisch medewerker Cisca werkt vier ochtenden in de week bij Peuterspeelgroep Hummelhof in Nibbixwoud. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk bij de kinderen. “Spelletjes doen, muziek maken, lezen, overal maak ik een feestje van. Ik zie de kinderen groeien in hun ontwikkeling!”

Colette maakte 2 jaar geleden de overstap van de retail naar de kinderopvang via de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL-traject). Dit pakte heel goed uit, want Colette haalt nu nóg meer voldoening uit haar werk.

Ruim 5 jaar geleden ben ik bij Berend Botje als managementassistent begonnen. Toen er een vacature werd uitgezet voor een ‘werving- en selectiespecialist pedagogisch medewerkers’, was ik meteen enthousiast en heb ik intern gesolliciteerd.

Tijdens het werken op de groep komen er vaak allerlei creatieve ideeën bovendrijven. In een themavergadering van pedagogisch medewerkers in Enkhuizen ontstond 'de ideeënbox'. Het doel van deze ideeënbox is om kinderen te stimuleren in het bedenken van leuke activiteiten.

Pedagogisch medewerker Anita is 6 jaar geleden bij Berend Botje begonnen als invalkracht op verschillende locaties, onder andere in Enkhuizen, Hoorn, Midwoud en Oosthuizen. ‘Het is heel leerzaam om op diverse plekken te werken en je ontmoet veel andere collega’s,’ vertelt ze, ‘je voelt je daardoor meer één met het bedrijf.’

Vieze knieën & kapotte spijkerbroeken van het buitenspelen, een eettafel die bezaaid is met gevonden ‘schatten’ als kastanjes en dennenappels, modder en takjes in het haar van je kind, zand in huis… Als ouder zit je er misschien niet altijd op te wachten. Logisch!

Jelly Wubs werkt sinds 2018 bij Kinderopvang Berend Botje. November 2021 is zij doorgegroeid van pedagogisch medewerker naar assistent leidinggevende van Kindercentrum Oostzaan. Mede door de opleidingen via onze Berend Botje Academie heeft zij deze mooie stap kunnen maken.

Eén van de opleidingen die pedagogisch medewerkers en gastouders via de Berend Botje Academie kunnen volgen, is de landelijk erkende VVE-opleiding ‘Startblokken’. Deze opleiding wordt gegeven door Luce Mols.

Bij Berend Botje maken we een groot feest van de verjaardag van de kinderen. Een echte verjaardagsmuts hoort daar natuurlijk bij. Onze pedagogisch medewerker Ashley maakt graag bijzondere mutsen voor de kinderen, passend bij wat ze op dat moment leuk vinden.

Binnen Berend Botje zijn we geïnspireerd door de pedagogische visie van Reggio Emilia. Deze visie heeft als uitgangspunt dat kinderen van nature nieuwsgierig zijn naar de wereld om zich heen.

Wanneer je als inval-medewerker bij ons aan de slag gaat, zal je op verschillende locaties ingeroosterd worden. Ook onze collega’s met een vaste locatie, vallen soms in op een andere locatie, zo ook Jelly.

Voor sommige kinderen kan het lastig zijn om ’s morgens bij de opvang afscheid te nemen van zijn of haar ouder(s). Zeker wanneer hij of zij net is gestart op het kinderdagverblijf, peuterspeelgroep of bso of wanneer de fase van eenkenningheid is aangebroken. Heel normaal maar wel vervelend voor jou als ouder. Je zwaait natuurlijk het liefste een blij kind uit.