94% van de ouders/verzorgers raadt ons aan
Op een deel van onze locaties eten de kinderen tussen de middag warm. We horen vaak van ouders terug dat hun kinderen bij ons veel meer en meer verschillende groenten eten dan thuis. De belangrijkste reden hiervoor: zien eten doet eten. Bij ons zien de kinderen dat andere kinderen ook eten, hierdoor raken ze zelf meer gemotiveerd om ook een hapje te proberen. Thuis kan het eten veel lastiger zijn en heb je natuurlijk niet 10 andere kinderen achter de hand. Daarom wat tips die je kunnen helpen om je kind meer groenten te laten eten:
Maak geen strijd.
Voor jonge kinderen is niet eten een van de weinige “chantagemiddelen” die ze hebben. En moeilijke eters gebruiken deze maar al te graag, ze krijgen op deze manier tenslotte veel aandacht (negatieve aandacht is ook aandacht). Probeer het chantage-gedrag van je kind zo veel mogelijk te negeren, tenzij hij iets doet wat echt niet mag, en wordt niet boos. Praat gewoon rustig verder met je andere tafelgenoten. De lol is er zo snel vanaf.
Heb geduld.
Kinderen moeten een nieuwe smaak 10 tot 15 keer proeven voordat ze eraan gewend zijn.
Geef het goede voorbeeld en laat zien dat je groenten lekker vindt.
Als jij geniet van je eten dan zal je kind dit ook eerder doen. Als papa of mama het zo lekker vindt, dan zal het ook wel lekker zijn toch?
Maak het eten leuk.
Eten is een stuk leuker als het op een mooi bord ligt, als je het aan een mooie tafel eet of als het eten op een leuke manier op je bord ligt. Ontdek wat jouw kind leuk vindt en maak hier gebruik van.
Helpen met koken.
Wanneer kinderen worden betrokken bij het koken, zijn ze ook meer gemotiveerd om het te proeven en op te eten. Daarbij vinden bijna alle kinderen het leuk en is het ook erg gezellig.
Bereid groenten op een andere manier.
Gaan gekookte worteltjes er met geen mogelijkheid in? Geef ze dan eens rauw, misschien lukt het dan wel. Of lust je kind absoluut geen bloemkool? Probeer eens bloemkoolrijst met een saus, grote kans dat het wel lukt.
Wees creatief met namen.
Sommige kinderen vinden hun eten bij voorbaat al vies omdat ze weten dat er een bepaald ingrediënt in zit. Als je creatief bent met de namen, kan het zomaar zijn dat ze diezelfde groente wel gewoon eten. Zijn bietjes een probleem? Rode patatjes gaan er waarschijnlijk zonder problemen in! Broccoli vies? Kabouterbomen waarschijnlijk helemaal niet!
Schep kleine hoeveelheden op.
Een hele berg “vies” eten op je bord is niet erg motiverend om te beginnen. Er lijkt tenslotte geen einde aan te komen, bij elke hap blijft het veel. Geef je je kind kleine hoeveelheden dan blijft het voor hem overzichtelijk. Mocht hij meer willen dan kan hij dat altijd krijgen. Een kleine portie op een groot bord heeft ook effect, dan lijkt het een stuk minder.
Geef gezonde tussendoortjes.
Op deze manier krijgen kinderen gedurende de dag al veel groenten en fruit binnen. Het is dan niet zo erg als het avondeten wat minder goed lukt.
Laat het eetmoment niet te lang duren.
20 minuten is lang genoeg om aan tafel te zitten. Alles wat niet op is, is jammer maar helaas.
Straf of beloon niet met een toetje.
Hoewel een toetje misschien een goed chantagemiddel lijkt, het is beter om het niet zo in te zetten. Geen toetje als straf zorgt voor negatieve gevoelens ten opzichte van eten en zal het de volgende keer niet aantrekkelijker maken om wel goed te eten. Als je een toetje inzet als beloning leert je kind mogelijk dat het zichzelf kan belonen met eten, dit kan op lange termijn leiden tot overgewicht en ongezonde eetgewoontes.