94% van de ouders/verzorgers raadt ons aan

© 2024 Kinderopvang Berend Botje

Klant aan het woord: Iris
baby_spelen-op-mat_berend-botje.jpg

"Borstvoeding en kinderopvang, fijn dat het kan!"

Kolf, koeltas, bewaarbakjes, afgekolfde melk, fles… Heb ik nu echt alles? Het is even puzzelen en er gaan heel wat spullen mee, maar wat is het fijn dat ik borstvoeding geven, werken en kinderopvang kan combineren.

Twaalf weken na de geboorte van mijn dochter zit mijn zwangerschapsverlof er op. Ik geef nog steeds borstvoeding en wil hier ook graag nog even mee doorgaan. Ik vond het best spannend hoe ik dit moest aanpakken, maar na goed overleg op mijn werk en met het kinderdagverblijf, begin ik vol vertrouwen aan mijn eerste werkweek.

Borstvoeding op het kinderdagverblijf
Tijdens het intakegesprek bij Berend Botje heb ik gevraagd naar de mogelijkheden rondom borstvoeding. Wat is dat allemaal goed geregeld! Als je in de buurt van het kinderdagverblijf werkt, kun je gerust tijdens de opvangdag langskomen om je kind te voeden. Voor mij is dat helaas niet mogelijk, maar ook dan is er aan alles gedacht om te zorgen dat jouw kind borstvoeding kan drinken.

Melk bewaren en opwarmen
Ik breng mijn dochter naar het kinderdagverblijf en heb afgekolfde melk voor haar mee. In de groepsruimte is een koelkast waar de melk netjes wordt bewaard. Ik heb de bewaarbakjes wel even voorzien van haar naam. Ook is er een vriezer. Hier doe ik een extra bakje melk in voor noodgevallen. Deze mag daar ook gewoon een tijd blijven staan. Tijdens het intakegesprek heb ik gevraagd hoe de melk wordt opgewarmd, want moedermelk mag niet in de magnetron. Daar wisten ze alles van: er wordt gebruik gemaakt van een flesverwarmer. Ik bespreek met de pedagogisch medewerker hoeveel voeding ze mogen aanbieden en hoe vaak. Alles wordt keurig genoteerd in haar dossier. Omdat ik wist dat ik na twaalf weken weer aan het werk zou gaan, heb ik mijn dochter op tijd laten wennen aan de fles. Thuis ging dit zonder moeite. Ik hoop dat ze er op het kinderdagverblijf ook geen probleem van maakt.

Tijd en ruimte
Op mijn werk wordt er goed voor de kolfmogelijkheden gezorgd. Van een leegstaand kantoor zijn de ramen netjes afgeplakt. Dat is wel zo prettig. Ik krijg genoeg tijd om te kolven. Je hebt daar natuurlijk ook recht op, maar het is extra fijn als je werkgever hier achter staat. Drie keer per dag kolf ik in de afgesloten ruimte. Om de borstvoeding op te vangen, maak ik gebruik van bewaarbakjes. Ik heb etiketvellen mee om daar de datum, hoeveelheid en gelijk ook de naam van mijn dochter op te schrijven. Deze plak ik op de bewaarbakjes.

Melk, maar niet voor in de koffie hoor!
Omdat het toch een beetje gek voelt om mijn afgekolfde melk tussen het broodbeleg en drinken van mijn collega’s in de koelkast te zetten, heb ik een klein koeltasje gekocht om de bewaarbakjes in te doen. Dat werkt perfect. Uiteraard kunnen mijn collega’s het niet laten om wanneer ik na het kolven de afdeling weer op loop hun kopjes omhoog te houden: ‘Lekker verse melk, we hebben net nieuw koffie.’ Ik kan er wel om lachen.

Even later zit mijn eerste werkdag er alweer op. De afgekolfde melk gaat mee naar huis, die kan ik gebruiken voor de volgende werkdag. Ik vond het fijn om aan het werk te zijn, maar kijk er ook naar uit om mijn dochter te zien en ben benieuwd hoe haar dag is gegaan op het kinderdagverblijf. Bij ophalen blijkt dat het goed is gegaan. De medewerker vertelt me dat ook het drinken goed ging. In de Berend Botje-ouderapp kan ik precies zien hoeveel ze heeft gedronken en wanneer. Super!

Ik ben erg blij dat zowel bij Kinderopvang Berend Botje als op mijn werk veel wordt gedaan om borstvoeding te kunnen geven. Ik hoop dat ik het op deze manier nog lang kan blijven doen!