94% van de ouders/verzorgers raadt ons aan

  • Geen resultaten gevonden

© 2025 Kinderopvang Berend Botje

De nieuwe BSO bus
4 sep. 2023

De nieuwe BSO bus

laab_2023_06_10_0056.jpg

Het is alweer ruime tijd geleden dat de Stint van de openbare weg is gehaald naar aanleiding van een verschrikkelijk ongeval. Om te voorkomen dat er ooit weer een dergelijk ongeval zou gebeuren is er in de afgelopen jaren ontzettend veel tijd en kennis geïnvesteerd om tot een verbeterde versie te komen: de BSO bus. Deze bus is sinds november 2020 door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat toegestaan op de openbare weg.

Wij zijn erg blij met de komst van deze BSO bus en we gaan deze dan ook inzetten op onze BSO-locaties. Tijdens vakanties zullen we de BSO bus incidenteel gebruiken voor uitstapjes van het kinderdagverblijf.

kinderopvang-berend-botje---bso-bus--.jpg

Veilig gebruik van de BSO bus

De BSO bus voldoet aan strenge veiligheidseisen. Er zijn afspraken gemaakt tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de brancheorganisaties over het veilig gebruik van de BSO bus op de openbare weg. Deze afspraken gelden voor alle gebruikers van de BSO bus. Aan de ombouw-varianten zijn onder meer de volgende aanpassingen en verbeteringen verricht:

  • Nieuw remsysteem

  • Nieuw accusysteem

  • Er is een veiligheidsstop toegevoegd (safetystop)

  • Parkeerrem

  • Kantelbeveiliging

  • Heupgordels

  • Bestuurderssteun

  • Verplichte en vernieuwde instructie/rijtraining (e-learning & praktijk)

  • Maximaal laadvermogen: er mogen maximaal 10 kinderen met een maximaal toegestaan gewicht per kind (45 kg) in de BSO bus. Het maximaal toegestane laadgewicht (bestuurder en passagiers) bedraagt 330 kg.

  • Vooraf afgestemde veilige route van/naar kindercentrum/scholen

Waarom de BSO bus?

De BSO bus heeft meerdere voordelen ten opzichte van andere vervoersmiddelen als busjes, auto’s en/of bakfietsen. Het vervoer met de BSO bus is veiliger en praktischer en bovendien duurzaam. Met de nieuwe BSO bus kunnen we tot vlakbij of soms zelfs op het schoolplein komen. Dit is met een auto of busje niet mogelijk. Vaak is het zoeken naar een parkeerplek en heb je die eenmaal gevonden, dan moeten alle kinderen uit de bus meelopen naar het schoolplein. De BSO bus is in zo’n geval handiger, sneller en overzichtelijker. In vergelijking met de bakfiets is de BSO bus een stuk wendbaarder en stabieler. Daarnaast kunnen er meer kinderen in vervoerd worden, uiteraard met inachtneming van het maximaal toegestane laadgewicht.

Voorbereidingen

Voordat een BSO bus op een locatie in gebruik wordt genomen treffen wij een aantal belangrijke voorbereidingen. Onze pedagogische staf heeft de protocollen met betrekking tot het gebruik van de BSO bus aangepast. De pedagogisch medewerkers die straks met de BSO bus gaan rijden, krijgen een verplichte rijtraining. Daarnaast is een deel van onze invalkrachten ook getraind. Tijdens de training komen verschillende onderdelen aan bod: een introductie van de BSO bus, voertuigbeheersing, onderhoud en het rijden met de BSO bus in het verkeer. De rijtraining bestaat uit een half uur online theorie en twee uur praktijktraining. Pas nadat de pedagogisch medewerkers de training met goed gevolg hebben doorlopen, mogen zij de weg op.

Tevens is er een vooraf afgestemde veilige route van/naar kindercentrum/scholen vastgelegd. Deze route is in overleg met de oudercommissie bepaald. In sommige gevallen kan het zijn dat wij van deze route afwijken, bijvoorbeeld bij wegwerkzaamheden of bij een uitstapje. Tot slot laten we je weten dat de kinderen en de pedagogisch medewerker altijd speciale veiligheidshesjes dragen in de BSO bus.