94% van de ouders/verzorgers raadt ons aan

© 2024 Kinderopvang Berend Botje

Kinderopvangtoeslag

header-uitgesneden.jpg

Gaan jouw kinderen naar het kinderdagverblijf, peuterspeelgroep, gastouder of buitenschoolse opvang? Dan heb je misschien recht op kinderopvangtoeslag. Dit is een bijdrage die je ontvangt voor de kosten die je maakt voor kinderopvang. Op deze pagina lees je meer over wanneer je kinderopvangtoeslag krijgt en wat de voorwaarden ongeveer zijn. 

Wanneer krijg ik kinderopvangtoeslag?

Kinderopvangtoeslag is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder je werk- en woonsituatie.

Werken

Werk jij en gaat jouw kind naar een in het Landelijk Register Kinderopvang geregistreerde opvang? Dan heb je recht op kinderopvangtoeslag. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partner? Dan is het van belang voor de toeslag dat jouw partner ook werkt. Het gaat erom dat je werkt, of dat nou parttime, fulltime, als freelancer, zzp'er of uitzendkracht is. Als je werkt, kom je in aanmerking voor kinderopvangtoeslag.

In sommige gevallen is het mogelijk dat je toeslag ontvangt als je niet werkt. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je niet kunt werken, maar dat opvang wel nodig is om sociale of medische redenen. Dit is per gemeente afhankelijk. Informeer bij jouw gemeente naar alle voorwaarden.

kind-blij-spel-berend-botje.jpg

Wonen

Wanneer je kind niet bij jou woont, heb je geen recht op kinderopvangtoeslag. Om toeslag te krijgen moeten jij en jouw kind op hetzelfde adres wonen en ingeschreven staan op dat adres bij de gemeente.

Ben je co-ouder? Dan geldt dat het kind minimaal 3 dagen per week bij jou woont en minimaal 3 dagen bij de andere ouder. Of het kind woont om de week bij jou en de andere week bij de andere ouder.

Eigen bijdrage kosten kinderopvang

Een deel van de kosten voor de kinderopvang kun je met de kinderopvangtoeslag betalen. Het andere deel, de verplichte eigen bijdrage, moet je zelf betalen.

Kinderopvangtoeslag berekenen

Hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt, hangt af van jouw inkomen en van de kosten die je maakt voor de opvang. Heb je meer kinderen die naar de opvang gaan? Dan is het mogelijk dat je een groter deel van de opvangkosten vergoed krijgt. Klik hier om een proefberekening voor de kinderopvangtoeslag te maken.

Kinderopvangtoeslag aanvragen

Je ontvangt kinderopvangtoeslag niet automatisch. Dit vraag je aan via Mijn toeslagen. Hiervoor heb je een DigiD inloggegevens nodig. Wacht niet te lang met aanvragen, anders loop je mogelijk een deel van de toeslag mis. Vraag kinderopvangtoeslag aan binnen 3 maanden nadat jouw kind naar de opvang gaat.

Ben jij benieuwd hoeveel jij moet betalen voor de kinderopvang van Berend Botje? Vul dan de kostenindicatie in en zie binnen één minuut wat jouw eigen bijdrage wordt.