94% van de ouders/verzorgers raadt ons aan

© 2024 Kinderopvang Berend Botje

Zo bouwt je kind zelfvertrouwen op!
Kirsten Frazer - Opvoeding

Zo bouwt je kind zelfvertrouwen op!

peuter-highfive-pedagogische-medewerker-berend-botje.jpg

Misschien ken je het boek 'Coco kan het' van Loes Riphagen. Dit boek gaat over een vogeltje dat voor het eerst gaat vliegen, maar dit niet durft. We zien hoe Coco de verschillende voor- en nadelen tegen elkaar afweegt en alle moed verzamelt om het uiteindelijk toch te doen. Hierbij wordt ze een klein beetje geholpen door mama vogel. Een mooi en herkenbaar boekje over zelfvertrouwen. Want ook kinderen kunnen nieuwe dingen erg spannend vinden en twijfelen aan zichzelf. Jammer, want het liefst wil je dat jouw kind vol vertrouwen door het leven gaat. Gelukkig is zelfvertrouwen niet alleen aanleg, maar kun je hier ook zelf invloed op uitoefenen met deze 6 tips:

1. Geef complimenten

Dit spreekt eigenlijk voor zich. Iedereen voelt zich sterker na een compliment. Het is wel van belang hoe je dit compliment geeft. Hoe je dit kunt doen, lees je in de blog '7 gouden tips om je kind een compliment te geven'.

2. Stimuleer zelfstandigheid

Probeer niet alles voor je kind op te lossen, maar leer hem/haar om zelf oplossingen te zoeken voor problemen. Je kunt je kind hierbij natuurlijk wel helpen door ideeën aan te dragen, maar laat hem/haar zelf kiezen en uitvoeren. Op onze groepen proberen we kinderen ook zoveel mogelijk zelf te laten oplossen. We begeleiden ze hierbij door gerichte vragen te stellen en mee te denken.

3. Van proberen kun je leren

Moedig je kind aan om dingen te proberen die hij/zij moeilijk of spannend vindt. Alleen als je het probeert kun je ervan leren. Geef hierbij complimenten voor het doorzettingsvermogen en niet voor het resultaat. Het gaat erom dat je kind het geprobeerd heeft, niet om het resultaat. Bespreek na afloop hoe het kind zich voelt/als hij/zij het toch geprobeerd heeft.

bso_buiten-spelen_berend-botje.jpg

4. Je kunt niet overal goed in zijn

De pedagogiek van Reggio Emilia, die we bij Berend Botje aanhangen, gaat er vanuit dat ieder kind uniek is met zijn eigen talenten. Je kunt nou eenmaal niet overal goed in zijn. Door je kind te leren dat iedereen zijn eigen talenten heeft, leert hij/zij automatisch dat het ook niet erg is als het ergens minder goed in is. Je kunt nou eenmaal niet overal goed in zijn en fouten maken mag.

5. Onzeker zijn mag

Het is niet erg als je kind iets spannend of moeilijk vindt, nieuwe dingen zijn soms nou eenmaal best spannend. Merk de onzekerheid op en vertel je kind dat dit oké is. Geef hierbij ook zelf het goede voorbeeld door te zeggen als je iets spannend of moeilijk vindt.

6. Geef het goede voorbeeld

Kinderen pikken op wat zij bij anderen zien. Straal dus zelfvertrouwen uit en ga uitdagingen aan.

7. Boekentips over zelfvertrouwen:

Meer pedagogische tips