94% van de ouders/verzorgers raadt ons aan
Op de groep - Ontwikkeling
Zelf doen is al vanaf jonge leeftijd belangrijk. Jonge baby’s kunnen al snel een speeltje pakken. Dit gaat niet meteen soepel en kan daarom even frustratie opleveren. Dat hoort er allemaal bij en is leerzaam voor het kind. De frustratie wegnemen door het speeltje aan te geven, is sneller. Maar het is niet leerzaam voor de baby. Sterker nog: we leren hiermee het kind aan dat wanneer het moppert, het zijn zin krijgt.
Hoe ouder een kind wordt, hoe meer hij dingen zelf kan en wil doen. Met name peuters hebben hier een handje van. Dat zien wij dagelijks op de peuterspeelgroep. Ze leren bijvoorbeeld om zelf hun jas aan te doen. Dit gaat natuurlijk niet in een keer goed. De tijd en energie die hier worden ingestopt, komen er uit als zelfvertrouwen en trots. En de kinderen worden er zelfstandig van. Op de groep laten we de oudere kinderen vaak ook de jonge kinderen helpen. Wanneer een jong kind ziet dat een groter kind wél al zelf zijn jas aan doet, stimuleert dit nog meer om het zelf te willen doen. Het prikkelt meer dan wanneer een volwassene zelf zijn of haar jas aan doet. Het verschil tussen de jongere en oudere kinderen is immers kleiner dan de afstand tot een volwassene, waardoor het haalbaarder lijkt voor de jonge kinderen dit ook te doen.
Willen helpen is goed bedoeld, maar echt helpen doen we alleen door te doen wat het kind écht niet kan. Daarna kan het kind de handeling zelf weer afmaken. En trots zijn op wat is gelukt. Het zelf doen draagt niet alleen bij aan het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid, maar ook aan de eigen identiteit van een kind. Ik heb veel kinderen de hele dag zien stralen omdat zij het t-shirt droegen wat ze zelf die morgen hadden uitgekozen. Zo trots, om zo iets kleins.
Tips om je kind te stimuleren bij het zelf doen:
Waardeer wat al wel is gelukt. Bijvoorbeeld: Super dat je je jas al aan hebt!
Wacht tot je kind zelf om hulp vraagt of tot hij/zij niet meer zelf verder kan.
Stel vragen, dat kan je kind weer op weg helpen. Bijvoorbeeld: Wat moet er eerst gebeuren voor de rits dicht kan? Ja, de onderkanten moeten in elkaar, pas dan kan de rits omhoog.
Deel de taak op in kleine stukjes. Zo wordt het overzichtelijk en duidelijk wat er gedaan moet worden.
Neem de tijd voor het zelf laten doen, het levert zo veel moois op!
(Jonge) kinderen kunnen vaak al meer dan je denkt. Op onze opvanglocaties laten we de kinderen veel zelf doen, omdat ze daar van leren. Brood smeren, fruit snijden met een mes dat niet scherp is, schoenen aan doen… En wie kent niet de bekende truc om de jas aan te doen door deze op de grond te leggen? De kinderen zijn vaak heel trots om deze aan anderen te laten zien!
Sascha, assistent locatieleidinggevende