94% van de ouders/verzorgers raadt ons aan

© 2024 Kinderopvang Berend Botje

Vrijwilliger Saskia kookt een gezonde maaltijd bij Kindercentrum Opmeer
Vrijwilliger Saskia - Ervaringen

Vrijwilliger Saskia kookt een gezonde maaltijd bij Kindercentrum Opmeer

eten_peuter_berendbotje.jpg

Ik wilde graag 8 à 10 uur in de week werken en een betaalde baan vinden met dit aantal uur is best lastig. Daarom ben ik gaan googelen op vrijwilligerswerk in de omgeving Opmeer, want daar woon ik.

Ik dacht in eerste instantie aan ouderenzorg, maar toen kwam ik de oproep voor een vrijwilliger bij Berend Botje tegen. Werken met kinderen leek me ook leuk. En dus besloot ik het sollicitatieformulier in te vullen. Al snel werd ik uitgenodigd voor een gesprek met de leidinggevende van Kindercentrum Opmeer. Dat klikte en zodoende stond mijn eerste werkdag al gepland.

Hoe mijn dag bij Berend Botje er uit ziet? Ik kom om half 9 op de groep De Bezige Bijtjes. Dan help ik een handje mee, bijvoorbeeld met fruit schillen, de was opvouwen of assisteren bij het maken van een Vaderdag cadeautje. Het is zo leuk dat kinderen je al zo snel herkennen. Sommigen noemen me juf of weten mijn naam. Ik vind het ook gezellig om samen te werken met de pedagogisch medewerkers. 

Om kwart over 10 begin ik met koken. De kinderen op het kinderdagverblijf eten tussen de middag een verse, warme maaltijd. Ideaal voor de ouders, dan hoeven ze ’s avonds niet direct de keuken in om te gaan koken. Want dan hebben ze namelijk al lekker gezond gegeten op het kindercentrum!

De keuken bevindt zich in de open ruimte op een centrale plek. Hij is van alle gemakken voorzien en iedereen kan gezellig langslopen. Uiteraard zit er een veiligheidshekje voor de ingang, maar verder kunnen de kinderen goed zien wat ik die dag maak. En ruiken! Vera, die al heel lang vrijwilliger is bij Berend Botje, stelt het weekmenu op en doet de bestellingen. Het zijn geen ingewikkelde gerechten hoor, maar wel allemaal vers. De aardappels komen al geschild binnen, maar als we bloemkool eten, dan sta ik al snel zo’n 6 bloemkolen te snijden en wassen. We gebruiken reuzenpannen, dat werkt prima. Als we spinazie eten, maak ik er vaak een roerei bij, dan gebruik ik ongeveer 40 eieren. Ik kook dan ook gemiddeld voor 25 à 30 kinderen.

Om half 12 gaan de kinderen aan tafel. De pedagogisch medewerkers halen het eten op in vuurvaste schalen en nemen deze mee naar de groep. Daar delen ze het eten uit. Zij dekken zelf de tafel, samen met de kinderen. Dat is altijd een leuk moment om te oefenen met tellen of kleuren; hoeveel bordjes hebben we nodig, hoeveel blauwe bekers? Voor de babygroep zet ik vaak bordjes neer met geprakt eten. Als iedereen zijn of haar buikje rond heeft gegeten, ruim ik alles op. De pannen spoel ik af en gaan in de vaatwasser. Op het laatst dweil ik de vloer, dan laat ik alles netjes achter voor de volgende kookbeurt!

Saskia, vrijwilliger Kindercentrum Opmeer

Meer weten over Kindercentrum Opmeer