94% van de ouders/verzorgers raadt ons aan

© 2024 Kinderopvang Berend Botje

Van taak- naar talentgericht leidinggeven

Van taak- naar talentgericht leidinggeven

baby_spelen-op-mat_berend-botje-1693559219.jpg

In deze blog deelt onze operationeel directeur Yvonne haar visie op het creëren van werkgeluk en geeft ze praktische voorbeelden hoe wij dit aanpakken bij Berend Botje. Yvonne: 'Als je bij Berend Botje binnenloopt, merk je direct hoe persoonlijk en warm de sfeer hier is.'

'Ook al zijn we inmiddels met zo’n 400 collega’s, we voelen ons met elkaar verbonden. We dragen ons werk een warm hart toe en zijn oprecht betrokken met elkaar. Nog steeds ademt Berend Botje de informele en open sfeer die bij een familiebedrijf hoort, uit.

Het succes van een bedrijf wordt bepaald door de medewerkers. Daarom, en omdat we persoonlijk geluk ook belangrijk vinden, werken we samen aan werkgeluk. Want die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een medewerker is immers meer dan alleen zijn of haar werk.

TOM-gesprekken


We kijken bij Berend Botje heel erg naar wat je nodig hebt om plezier te hebben in je werk. Daarom houden we ook TOM-gesprekken, hierbij gaat het over je Talenten, je Ontwikkeling en je Motivatie. Waar krijg je energie van, wat doe je het liefste, wat maakt het dat je werk zinvol is en waar wil je je verder in ontwikkelen, zijn vragen die daarbij centraal staan. Iets heel anders dus dan een gesprek over het voldoen aan bepaalde competentieprofielen. We kijken naar de wensen en behoeften; hoe voel je je, hoe vitaal ben je? Wat heb je nodig om in je kracht te staan? Belangrijk daarbij is een gezonde balans tussen werk en privé.

Verschuiving van taak- naar talentgericht leidinggeven


Zo’n TOM-gesprek is een ander gesprek voor onze leidinggevenden: het is een verschuiving van taak- naar talentgericht, en van vragen naar echt luisteren. Medewerkers ervaren zo dat ze zelf de regie hebben over de invulling van hun baan en dat ze daarin zelf keuzes mogen maken. De uitkomst van een TOM-gesprek kan zijn dat pedagogisch medewerker A haar aandacht meer gaat richten op het ontwikkelen van creatieve activiteiten met de kinderen en dat pedagogisch medewerker B juist extra administratieve taken op zich neemt. Maar bovenal gaat het erom dat je samen een gesprek hebt over dat wat echt belangrijk is voor je. En dat zorgt voor verbinding tussen leidinggevenden en medewerkers.

Berend Botje Academy


Wij geloven erin dat je werkplezier hebt als je je talenten kunt inzetten en ontwikkelen. Je bent daarin nooit uitgeleerd. We dagen onze collega’s uit om mee te gaan op deze ontdekkingstocht. Onze eigen ‘Berend Botje Academy’ geeft het hele jaar door cursussen, opleidingen, workshops, webinars en leerlunches, speciaal gericht op persoonlijke ontwikkeling en ontplooiing. Ook hebben we een management talentenklas opgericht, waarin je aan de slag gaat met vragen als: wat zijn mijn talenten en drijfveren, hoe kom ik over op anderen, hoe stel ik me kwetsbaar op en hoe maak ik lastige zaken bespreekbaar? De inzichten die daaruit voortkomen hebben een hele positieve invloed, niet alleen op de medewerker zelf maar ook op hun locatie en collega’s.

Investeren in plezierig werk betekent dat je als organisatie moet zorgen voor een werksfeer waarin medewerkers zich veilig en thuis voelen, waar ze open kunnen zijn over hun kwetsbaarheden en waarin zij het vertrouwen hebben dat ze zichzelf mogen zijn. Ook het aandacht geven aan wat er goed gaat – in plaats van wat nog beter kan – en het geven van complimenten aan elkaar, draagt bij aan een fijne werksfeer.

Trots


Kinderopvang Berend Botje heeft na een eerste deelname aan Great Place To Work direct een plek bij de 40 Beste Workplaces van 2020 in Nederland gehaald. Daar zijn we uiteraard erg blij mee. In het onderzoek scoren we hoog op trots, plezier en vertrouwen. De resultaten van Great Place to Work zien we als een mooi vertrekpunt om samen verder te bouwen aan ons werkgeluk!'

Yvonne Bakker,
Operationeel directeur