94% van de ouders/verzorgers raadt ons aan

© 2024 Kinderopvang Berend Botje

Tips om te wennen na de vakantie
Pedagogische tips

Tips om te wennen na de vakantie

werkenbij_pedagogisch-medewerker_berend-botje.jpg

Het kan voor je kind na de vakantie best even spannend zijn om weer naar de kinderopvang te gaan. Zeker nu het afscheid nemen door de coronamaatregelen soms net even anders verloopt dan normaal. Hieronder vind je een aantal tips om het wennen zo makkelijk te mogelijk laten verlopen.

laab_2022_01_11_0034.jpg

1. Neem de tijd
Zorg ervoor dat je ruim de tijd hebt om je kind weg te brengen. Misschien moet je nog even wachten voor de deur omdat een andere ouder op dat moment nog afscheid aan het nemen is. Je wilt natuurlijk niet gehaast afscheid nemen van je eigen kind. En zoals veel ouders wel eens hebben ervaren: zodra je haast hebt, verloopt alles opeens minder soepel!

2. Afscheidsritueel
Zorg samen met je kind voor een goed afscheidsritueel. Misschien is het ‘oude’ ritueel nog goed, maar het kan ook zijn dat dit door de nieuwe situatie niet meer lukt. Zwaaien bij het raam kan misschien niet meer, maar even knuffelen op het plein lukt nu juist weer beter. Denk hier van te voren samen over na en ga na het ritueel ook echt weg. Meerdere keren afscheid nemen geeft juist onduidelijkheid en moeilijkheden voor een kind.

3. Wees positief!
Het kan je kind helpen om alle leuke kanten te benoemen van de kinderopvang. Je kind ziet zijn of haar vriendinnetjes weer, de lieve ‘juffen en meesters’. Of misschien kan je kind eindelijk weer in de zandbak spelen, waar hij/zij al zo lang naar uit kijkt. Door de positieve zaken te benoemen, kan hij/zij zich verheugen op alle leuke activiteiten op de groep.

Als ouder heb je hier ook invloed op door vertrouwen te hebben dat het goed komt. Straal jij dit uit, dan pikt je kind dit op en voelt hij zich ook sterker. Kinderen zijn meestal erg flexibel en gaan gemakkelijker met veranderingen om dan volwassenen. En ze zijn de kinderopvang vast niet helemaal vergeten, dus gaan waarschijnlijk zo weer mee in het ritme.

4. Als het toch niet gaat…
Onze pedagogisch medewerkers en gastouders houden zoveel mogelijk de 1,5 meter afstand van elkaar en van andere volwassenen, maar de emotionele veiligheid van de kinderen gaat voor. Mocht het afscheid echt niet lukken dan is het geen probleem om een kind over te nemen van een ouder en het kind te knuffelen. Via de Berend Botje OuderApp of telefonisch kun je later altijd even vragen hoe het daarna gegaan is.

5. En dan weer naar huis
Na de eerste dag(en) bij de opvang kan je kind vermoeider zijn dan normaal. Hoe dit naar voren komt is bij elk kind anders. De een is boos, de ander verdrietig en weer een ander kind is juist hyperactief. Accepteer deze emotie en laat het kind even uitrazen of juist lekker even met rust. Wanneer je kind boos of verdrietig is, betekent niet dat hij of zij geen leuke dag heeft gehad. Vaak is het de vermoeidheid.

We zijn blij om alle kinderen weer te mogen begroeten! We wensen iedereen veel plezier.