94% van de ouders/verzorgers raadt ons aan
Net voordat ik wil beginnen met het koken van een lekker pastagerecht bedenk ik me dat ik de tomaten ben vergeten. Nog even snel naar de supermarkt dan maar. Aangekomen in de supermarkt zie ik dat ik niet de enige was met dit idee.
Voor mij loopt een moeder die ook nog even snel iets moest halen, samen met haar peuter. De peuter rent dolenthousiast naar het gangpad met snoep. Ik zie de moeder zuchten en denken: “daar gaan we weer”. De peuter wil heel graag een lekker snoepje mee naar huis nemen, maar zijn moeder vindt dit een minder goed idee. Je raadt het al, de peuter ontploft en gaat schreeuwend op de grond liggen.
Ook bij ons komen we driftige peuters regelmatig tegen. Dit hoort bij de normale ontwikkeling van een kind. Kinderen vanaf ongeveer 1 jaar willen steeds meer zelf doen. Helaas zijn ze lang nog niet handig genoeg om het ook écht zelf te kunnen en te mógen doen. En daar raken de peuters gefrustreerd van. Wat het voor de peuters nog lastiger maakt, is dat ze nog niet kunnen zeggen wat ze bedoelen. En er wordt in hun leventje veel door anderen bepaald. Als je je inleeft in een peuter is het eigenlijk best logisch dat ze af en toe ‘ontploffen’. Gelukkig zijn er manieren om de beruchte driftbui te voorkomen en er goed mee om te gaan.
Houd een vaste dagstructuur aan. Er gebeurt zoveel in het leven van een peuter waar hij geen grip op heeft. Door een vaste structuur in de dag aan te houden, met vaste eet- en slaaptijden, weet je peuter wat hij of zij kan verwachten. Dit geeft hem een hoop rust. Ook in de kinderopvang houden we zoveel mogelijk een vaste dagstructuur aan.
Geef keuzes. Peuters willen heel graag regie over hun eigen leventje. Door ze te laten kiezen tussen 2 of 3 opties (meer niet want dat is te veel), bijvoorbeeld pindakaas of zuivelspread op brood, geef je ze toch een stukje regie in handen.
Probeer niet teveel “nee” te zeggen . Let maar eens op hoe vaak je op een dag “nee” zegt tegen je peuter en kijk of je dit kan beperken. Zijn er dingen die anders kunnen waardoor het wel (veilig) kan/mag?
Een compliment doet wonderen! Peuters vinden het fantastisch om te horen wat zij goed doen. Het benadrukken van goede momenten is heel belangrijk. Zeg nou zelf, het is toch veel leuker om te horen wat je goed doen in plaats van alleen maar wat er mis gaat?
Verwacht niet te veel van je kind. Voor een kind is een uur aan tafel zitten of boodschappen doen erg lang.
Blijf rustig. Als je zelf boos wordt, wordt de driftbui alleen maar erger. Een kalme uitstraling heeft een kalmerende werking.
Blijf bij je standpunt. Mag je kind het snoepje niet? Dan ook niet als hij een driftbui krijgt of juist als hij gekalmeerd is. Anders leert hij namelijk dat hij met een driftbui kan bereiken wat hij wil.
Ga niet in discussie. Onderhandelen heeft tijdens een driftbui vaak geen zin. Een kind sluit zich af voor de wereld en is alleen maar boos.
Accepteer en heb geduld. Accepteer dat je kind boos is en heb geduld tot het weer over gaat. Ook al voel je je soms voor schut staan, hoe meer je gaat stressen, hoe erger het wordt.
Hanteer wel duidelijke regels. Maak hierin een onderscheid tussen emotie en gedrag. Je peuter mag boos zijn maar hij mag niet slaan of schoppen. Benoem dit ook aan je peuter.
Klaar is klaar. Zodra de driftbui over is, is het hoofdstuk afgesloten. Begin er niet meer over en ga door met waar je mee bezig was.