94% van de ouders/verzorgers raadt ons aan

© 2024 Kinderopvang Berend Botje

Tips om een driftbui te voorkomen en je kind weer te kalmeren

Tips om een driftbui te voorkomen en je kind weer te kalmeren

header-home-nov-2023.jpg

Net voordat ik wil beginnen met het koken van een lekker pastagerecht bedenk ik me dat ik de tomaten ben vergeten. Nog even snel naar de supermarkt dan maar. Aangekomen in de supermarkt zie ik dat ik niet de enige was met dit idee.

Voor mij loopt een moeder die ook nog even snel iets moest halen, samen met haar peuter. De peuter rent dolenthousiast naar het gangpad met snoep. Ik zie de moeder zuchten en denken: “daar gaan we weer”. De peuter wil heel graag een lekker snoepje mee naar huis nemen, maar zijn moeder vindt dit een minder goed idee. Je raadt het al, de peuter ontploft en gaat schreeuwend op de grond liggen.

Ook bij ons komen we driftige peuters regelmatig tegen. Dit hoort bij de normale ontwikkeling van een kind. Kinderen vanaf ongeveer 1 jaar willen steeds meer zelf doen. Helaas zijn ze lang nog niet handig genoeg om het ook écht zelf te kunnen en te mógen doen. En daar raken de peuters gefrustreerd van. Wat het voor de peuters nog lastiger maakt, is dat ze nog niet kunnen zeggen wat ze bedoelen. En er wordt in hun leventje veel door anderen bepaald. Als je je inleeft in een peuter is het eigenlijk best logisch dat ze af en toe ‘ontploffen’. Gelukkig zijn er manieren om de beruchte driftbui te voorkomen en er goed mee om te gaan.

Hoe voorkom je een driftbui?

Hoe kun je het beste omgaan met driftbuien en zorgen dat een kind kalmeert?