94% van de ouders/verzorgers raadt ons aan

© 2024 Kinderopvang Berend Botje

Spelen met modder vies? Vooral lekker doen!
Merel - Ontwikkeling

Spelen met modder vies? Vooral lekker doen!

2006_ozs_sportlocatie_modderdag-(3).jpeg

Vieze knieën & kapotte spijkerbroeken van het buitenspelen, een eettafel die bezaaid is met gevonden ‘schatten’ als kastanjes en dennenappels,  modder en takjes in het haar van je kind, zand in huis… Als ouder zit je er misschien niet altijd op te wachten. Logisch! Maar voor kinderen is het buitenspelen en vies worden heel erg goed. Daarom doet Berend Botje ook dit jaar weer mee met de Internationale Modderdag. Maar waarom is buitenspelen met modder, maar ook spelen met zand, verf, scheerschuim en ander spul waarmee je lekker kunt smeren, zo goed voor je kind?

peuterspeelgroep_spelen-in-modder_berend-botje.jpg

Gezond!

Allereerst is het buitenspelen natuurlijk heel gezond. Kinderen hebben hierdoor minder kans op overgewicht, oogproblemen (bijziendheid) en vitamine D-tekorten. Maar buitenspelen zorgt ook voor minder symptomen van ADHD en verlaagt de kans op een depressie.

Modder maakt gelukkig

Spelen met modder heeft nog meer gezondheidsvoordelen. Bacteriën in modder zorgen dat de klachten van en kans op allergieën en astma verminderen. En wist je dat je van spelen met modder gelukkig wordt? In modder zitten namelijk bepaalde bacteriën die zorgen voor de aanmaak van serotonine, een geluksstofje in de hersenen! Ook bij volwassenen komt dit stofje door modder vrij, speel dus vooral lekker mee!

Leerzaam!

Modder voelt gek, het ziet er anders uit dan andere dingen, het ruikt en klinkt misschien ook wel anders. En met meer of minder water, zand, takjes of blaadjes erbij is voelt modder weer heel anders. Hierdoor worden alle zintuigen gestimuleerd en is spelen met modder erg leerzaam voor kinderen. Zeker voor baby’s is deze ervaring erg leerzaam.

Het mag niet, maar het is zo leuk… Spannend!

Modder voelt vies maar tegelijk ook wel lekker. Het spelen geeft spanning en ontspanning tegelijk. Normaal gesproken mag je niet vies worden, maar eigenlijk is het ook wel heel erg leuk. Allemaal tegenstrijdigheden waar een kind mee te maken krijgt als hij speelt met modder. Ontzettend leerzaam want in het dagelijks leven komen kinderen dit gevoel niet zo vaak tegen.

Goed voor de motoriek

Lopen door modder is zwaarder dan lopen op gras. Een emmertje modder weegt zwaarder dan een emmer met zand. En afhankelijk van de samenstelling is het ook anders of en hoe je een handje modder kunt oppakken. Waterige modder glibbert sneller door je vingers dan stevige modder. Zo wordt de motoriek gestimuleerd.

Modder kan alles zijn!

Modder stimuleert de creativiteit. Modder is, net als veel materialen die we bij Berend Botje gebruiken, een open eindmateriaal. Dit wil zeggen dat de functie niet vastligt in het materiaal, modder kan alles worden. Vandaag is de modder taartdeeg en morgen is diezelfde modder ineens olifantenpoep. Kinderen kunnen er alle kanten mee op en hun creativiteit erop uitleven.

Kortom, genoeg redenen om lekker te knoeien met modder, zand of andere “derrie”. De wasmachine is gelukkig geduldig.

Merel, orthopedagoog