94% van de ouders/verzorgers raadt ons aan

  • Geen resultaten gevonden

© 2024 Kinderopvang Berend Botje

Speel goed met goed speelgoed!
Kirsten - Activiteiten

Speel goed met goed speelgoed!

gastouderopvang_peuter_spelen_ontdekken_gob.jpg

In deze feestelijke maand liggen winkels weer vol met allerlei ‘glimmende’ aanbiedingen. Er zitten grote verschillen in speelgoed: wanneer is speelgoed eigenlijk ‘goed’ speelgoed? Is speelgoed altijd duur? Waarmee kunnen kinderen lekker lang spelen en waar zijn ze (vaak) snel op uitgekeken? Ik neem je graag mee langs de schappen!

Lekker lang spelen

Het meest uitdagend zijn materialen waarbij kinderen zelf ook een deel kunnen bedenken. In de winkels vind je vaak “specifiek” speelgoed: een aparte verkleedset voor de dokter, een aparte outfit voor de kok, etc. Alleen… als je kinderen een ‘gewoon’ wit overhemd geeft, kunnen zij zélf verzinnen of het voor de dokter of de kok moet zijn. Zonder voorgeschreven ‘functie’ prikkel je veel meer de fantasie van de kinderen. Als moeder vind ik dit stiekem ook een stuk praktischer: het scheelt weer ruimte in de kast en er wordt veel langer mee gespeeld.

kleuter_spelen_berend_botje.jpg

Samen bouwen – eindeloos veel speelplezier

Bouw- en constructiematerialen (zoals een blokkendoos, Kapla of K’nex) bieden eindeloos veel opties. Combineer verschillende bouwmaterialen eens met elkaar of pak er auto’s of dieren bij. Je kunt samen ook op zoek naar plaatjes van hoge torens om het spel nieuw leven in te blazen. Met wat gekleurd karton kun je gemakkelijk een “landschap” toevoegen: een rivier of vijver waar een brug overheen gebouwd kan worden bijvoorbeeld.

Nadoen is leuk

Rollenspel is een manier om “de echte wereld” te leren kennen. Dus doen kinderen jou graag na: zij spelen met een keukentje en koken de heerlijkste maaltijden voor je. Zij vinden het geweldig als mama of papa mee doet. Ook wanneer je kind iets ‘groots’ meemaakt in zijn/haar leven, zie je dit vaak snel terug in rollenspel. Wanneer er bijvoorbeeld een baby is geboren gaan veel kinderen knuffels of poppen wiegen, verschonen en verzorgen. Tip: denk niet te moeilijk en laat je kind spelen met de “echte” materialen. Zo is een gewone, echte luier vele malen leuker dan een “nep luier” uit de speelgoedwinkel.

Spelen met spelletjes

Bij puzzels maken en (bord)spelletjes spelen komen heel veel vaardigheden kijken! Super voor de ontwikkeling van jouw kleine. Bij spelletjes leren kinderen ook om controle te houden over hun emoties: we kennen ten slotte allemaal wel iemand die niet tegen zijn verlies kan.

Sta op en dans!

Muziek luisteren en (samen) dansen is voor heel veel kinderen een feestje!  Muziek luisteren is dan ook super goed voor de taalontwikkeling en het stimuleert gevoel voor ritme. Dansen zorgt voor de nodige portie beweging. En natuurlijk dans je gezellig mee!

Grote en fijne motoriek

Fijne motoriek gaat over controle over de vingers. Voorbeelden zijn: spelen met strijkkralen, het rijgen van een ketting, vouwen, knippen en plakken. Knutselen is goed voor de ontwikkeling van creativiteit, concentratievermogen en het zelfvertrouwen. Dus maak vooral nog eens een mooi kunstwerk voor oma of Sinterklaas! Grote motoriek gaat over controle krijgen over je hele lijf. Het spelen met een skateboard, springtouw, fiets of voetbal zijn hier voorbeelden van. Zowel het stimuleren van de fijne als de grote motoriek is fantastisch voor kinderen.

Speelgoed duur? Hoeft niet!

Kinderen vinden het leuk om met “echte” spullen te spelen. Denk hierbij ook aan een “echt” verbandje en een leeg potje van vitaminepillen in een EHBO-doos i.p.v. een standaard doktersset uit de winkel. Een bak water, zand, takjes, schelpen, rijst of een paar kartonnen dozen (met tape) leveren ook uren speelplezier op. Laat kinderen zelf invullen wat zij hier precies mee maken en speelplezier is gegarandeerd!

Ik hoop je hiermee nieuwe inspiratie te hebben gegeven en wens jullie samen veel speelplezier!

Groetjes,

Kirsten, orthopedagoog