94% van de ouders/verzorgers raadt ons aan

  • Geen resultaten gevonden

© 2024 Kinderopvang Berend Botje

Mediaopvoeding, hoe doe je dat?
Kirsten Frazer - Opvoeding

Mediaopvoeding, hoe doe je dat?

kleuter_spelen_berend_botje.jpg

Spelletjes spelen op de tablet of telefoon, computeren, tv kijken of gamen: voor de huidige generatie kinderen is dit de normaalste zaak van de wereld. Veel ouders vragen zich echter af wat de gevolgen kunnen zijn van (overmatig) beeldschermgebruik en hebben behoeften aan richtlijnen voor hun kind. Welke apps zijn bijvoorbeeld geschikt? Hoeveel tijd mag een kind van 3 aan beeldscherm besteden? En kan de tv of tablet ook nuttig zijn? Gelukkig komen er steeds meer onderzoeken naar kinderen en het gebruik van media. Wij hebben alvast een aantal tips voor je op een rij gezet!

Tips

  1. Probeer apps eerst zelf voordat je je kind ermee laat spelen. Hierdoor krijg je een goed beeld van wat de app inhoudt. Als je de juiste apps (en filmpjes) gebruikt kan beeldschermgebruik ook nuttig zijn. Nuttige apps sluiten aan op de leeftijd, vaardigheden en belevingswereld van het kind. Media kunnen ook nuttig zijn als een kind bijvoorbeeld een vraag heeft en dat je het antwoord samen gaat opzoeken. Zo koppel je de virtuele wereld aan de echte wereld.

  2. Zoek apps, spelletjes en digiboeken uit die passen bij de leeftijd van jouw kind. Kijk eens op de website mediasmarties.nl/aanbod voor een uitgebreid overzicht.

  3. Zoek naar de juiste balans tussen online en offline spel.

  4. De website mediaopvoeding.nl geeft een indicatie over hoeveel tijd kinderen dagelijks aan beeldscherm mogen besteden. Dit zijn slechts adviezen, het is echt niet erg als een kind een keer langer achter een schermpje zit.

  5. Praat met je kind over mediagebruik, hier kun je al jong mee beginnen. Vooral de veiligheid online is belangrijk.

  6. Gebruik media samen met je kind, zo begrijp jij beter wat hem of haar bezig houdt. Daarbij is het voor je kind weer leerzaam om uit te leggen wat hij of zij doet, dit maakt hem of haar bewuster van het gebruik. Ook is het een leuke manier om samen tijd door te brengen.

Vragen over mediaopvoeding?

Als je vragen hebt over de opvoeding van je kind of over het beleid en de visie van Berend Botje, kun je in eerste instantie natuurlijk terecht bij de medewerkers op locatie of je bemiddelingsmedewerker. Je kunt ook altijd contact opnemen met onze deskundige orthopedagoog:

Kirsten Frazer, orthopedagoog
[email protected]
Tijdens kantooruren bereikbaar op 088-2337193

Lees meer blogs