94% van de ouders/verzorgers raadt ons aan

© 2024 Kinderopvang Berend Botje

Een dag als gastouder - 'Elke dag is een feest'

Een dag als gastouder - 'Elke dag is een feest'

gastouderopvang_peuter_schommelen_buitenspelen_gob.jpg

Om 6:00 uur wordt het eerste kindje gebracht. Vroeg, maar ik heb er zin in. Acht jaar terug begon ik als gastouder. En tot op de dag van vandaag heb ik daar geen moment spijt van gehad. Het enige waarvan ik spijt heb, is dat ik er niet eerder aan ben begonnen. Gastouder zijn is een intensieve baan, maar het geeft ook veel energie. De liefde die je terugkrijgt van de kinderen, hun onbezonnenheid en het samen spelen. Elke dag is een feest.

Samen met de kinderen ontbijt ik. Ik probeer de kinderen altijd zo veel mogelijk zelf te laten doen, ook tijdens het eten. Daar worden ze zelfstandig van én ze vinden het leuk. Na het ontbijt nemen de kleine kinderen plaats in de grote wandelkar: tijd om naar school te gaan. Bij school zwaai ik samen met de kleintjes de oudere kinderen uit. Onderweg naar huis benoem ik alles wat ik zie. De kinderen kijken hun ogen uit. Alles is interessant; een passerende trein, bloemen, dieren. Thuis bespreken we tijdens het fruit eten wat we allemaal hebben gezien. Een van de kinderen spotte een groot wespennest. Vol fantasie vertelt hij over wat de wespen allemaal doen in het nest. Ik ga mee in zijn verhaal. Fantastisch wat kinderen verzinnen.

Rond 12 uur eten we een broodje en daarna gaan de kleintjes naar bed. Soms belt rond die tijd mijn bemiddelingsmedewerker van Berend Botje om te horen hoe het gaat. We praten dan over de kinderen en het contact met ouders. De bemiddelingsmedewerkers van Berend Botje zijn de contactpersoon voor de ouders en de gastouders. Ook doen zij de risico-inventarisatie om te kijken of alles veilig is bij de gastouder thuis. Naast de bemiddelingsmedewerker kan ik bij Berend Botje ook nog terugvallen op de hulp van een orthopedagoog, wanneer een kind bijvoorbeeld gedragsproblemen heeft. En voor administratieve vragen kun je altijd bij de administratief medewerkers terecht.

collage-2017-12-01-2.jpg

Ik bereid het avondeten voor. Handig hoor, in je eigen huis werken: een van de voordelen van gastouder zijn. Net als dat je zelf kunt bepalen welke dagen je wilt werken. De kinderen worden wakker, we lezen een boek en spelen. Aan het eind van de middag knutselen we met kosteloze materialen als wc-rollen. Ik ben eigenlijk niet zo’n knutselheld, maar dankzij diverse (gratis) workshops die ik bij Berend Botje heb mogen volgen, ben ik er een stuk handiger in geworden.

Met een jongetje van 3 jaar had ik eerder deze week een gesprek over leeftijd. ‘Jij bent niet oud, opa en oma zijn oud’, zei hij. Ik zei tegen hem dat ik ook al oud ben en dat hij maar eens goed naar mijn rimpels moest kijken. Onder het knutselen kijkt hij mij lang aan en komt hij terug op het gesprek. ‘Ja, nu zie ik dat je oud bent. Op je wangen! Misschien… moet je geen oude kaas meer eten, maar alleen maar jonge kaas!’ Geweldig, toch?

Het einde van de dag komt in zicht. Sommige kinderen worden opgehaald, andere blijven eten. Met de ouders heb ik veel persoonlijk contact, vooral wanneer zij de kinderen komen ophalen. We bespreken uitgebreid hoe de dag was. Elk kind is voor mij even belangrijk. Wat mij betreft is gastouder zijn de leukste baan die je maar hebben kan!

Tineke Nederhof, gastouder bij Berend Botje