94% van de ouders/verzorgers raadt ons aan

© 2024 Kinderopvang Berend Botje

De 6 voordelen van voorlezen
Kirsten Frazer - Pedagogische tips

De 6 voordelen van voorlezen

peuter_voorlezen_pedagogische_medewerker_berend_botje-2.jpg

Het is weer kinderboekenweek en ook op onze locaties doen we hier aan mee! Voorlezen is een vast onderdeel van de dag bij ons op de groep en tijdens de kinderboekenweek besteden we hier nog extra aandacht aan. Er zitten zoveel voordelen aan voorlezen!

1. Grotere woordenschat

Kinderen die al vanaf jonge leeftijd (jonger dan 8 maanden) worden voorgelezen hebben op de leeftijd van 15 maanden al een grotere woordenschat dan leeftijdsgenootjes die niet of nauwelijks worden voorgelezen. Dit verschil wordt alleen maar groter naarmate kinderen ouder worden. De woordenschat van voorgelezen kinderen is groter omdat in boekjes andere woorden worden gebruikt dan je in het dagelijks leven gebruikt.

2. Taalvaardiger

Naast het gebruik van andere woorden, komen in boeken ook andere zinnen voor dan kinderen in het dagelijks leven horen. Kinderen worden hierdoor taalvaardiger, zowel in spreken als in schrijven op latere leeftijd.

3. Voorlezen zorgt voor rust

Uit onderzoek is gebleken dat voorlezen kinderen rustig maakt, ook heel onrustige kinderen worden rustiger van voorlezen. Voorlezen voor het slapengaan zorgt er dus ook voor dat je kind beter slaapt omdat hij/zij rustiger aan de nacht begint.

4. Betere concentratie

Kinderen die vroeg worden voorgelezen, leren zich al op jonge leeftijd voor wat langere tijd te concentreren op dezelfde activiteit. Ook op latere leeftijd blijft dit effect behouden.

5. Groter inlevingsvermogen

In boeken komen vaak situaties voor die kinderen in het dagelijks leven niet zomaar meemaken, dit zorgt voor een groter inlevingsvermogen. Kinderen leren uit boekjes hoe een ander zich kan voelen en passen dit ook toe in het echte leven.

6. Sterkere band tussen ouder en kind

Door samen in een boek te duiken ontstaat er een moment van volledige aandacht voor elkaar. Samen beleef je het avontuur in het boek. Hierdoor ontstaat een sterkere band tussen jou en je kind.

Vragen over opvoeding?

Als je vragen hebt over de opvoeding van je kind of over het beleid en de visie van Berend Botje, kun je in eerste instantie natuurlijk terecht bij de medewerkers op locatie of je bemiddelingsmedewerker. Je kunt ook altijd contact opnemen met onze deskundige orthopedagoog:

Kirsten Frazer, orthopedagoog
[email protected]
Tijdens kantooruren bereikbaar op 088-2337193