94% van de ouders/verzorgers raadt ons aan

© 2024 Kinderopvang Berend Botje

Tips bij complimenten geven
Gaby Alberts - Pedagogische tips

Goed gedaan!

go-buiten-op-de-schommel-1655988017.jpg

Van de directie - Opvoeding

Complimenten zijn belangrijk voor kinderen. Ze vinden het fijn om te horen dat ze iets goed gedaan hebben en dat je trots op ze bent. Hun zelfvertrouwen neemt erdoor toe en ze vinden het extra leuk om nieuwe dingen te leren. Het werkt echt!

Meestal moet ik mijn zoontje Lyam ’s ochtends behoorlijk ‘achter de broek aanzitten’. Het kost een paar aansporingen en de helpende hand van moeder om hem startklaar voor de nieuwe dag te krijgen. Dus was ik erg blij toen hij laatst helemaal uit zichzelf aangekleed en wel beneden kwam! Dat heb ik hem ook luid en duidelijk laten weten. ‘Wat fijn dat je zelf bent opgestaan en jezelf hebt aangekleed. Nu hoefde ik helemaal niets te doen!’ Ik zag direct in de praktijk dat kinderen ‘groeien’ van complimenten…
Reden genoeg om kinderen complimentjes te geven, toch? Al is het misschien goed om te weten dat we bij Berend Botje wel stilstaan bij hoe en hoe vaak we complimentjes geven.

peuter_compliment_berend-botje.jpg

Niet overdrijven

Hoe positief je het ook bedoelt, uit onderzoek blijkt dat je niet moet overdrijven. Als je kind te vaak hoort hoe geweldig slim, knap en bijzonder hij of zij is, dan is dat helemaal niet zo goed. Zo kan je kind ‘leren’ dat ergens moeite voor doen niet nodig is, dat ‘alles vanzelf goed gaat’.

Mooi geprobeerd!

Het blijkt beter te werken als je kinderen prijst om de moeite die ze doen om iets te leren of uit te voeren. Een kind dat lekker onbevangen mag ontdekken en proberen, krijgt eerder vertrouwen in zichzelf.

Wat tips die ik in de praktijk wel eens geef:

  1. Prijs liever de inspanning dan het resultaat: ‘Wat goed dat je het blijft proberen.’

  2. Het werkt goed je op bepaald gedrag te richten: ‘Wat fijn dat je samen deelt.’

  3. Wijs op het positieve effect van gedrag: ‘Kijk, hij is blij dat hij mee mag doen.’

  4. Probeer passende, duidelijke complimentjes te geven: ‘Wat fijn dat je me helpt met…’

  5. Vergelijk kinderen niet met elkaar, dus zeg liever niet: ‘Kijk, zij kan het wél.’

We merken bij Berend Botje altijd weer dat kinderen zich veilig voelen en met plezier de wereld gaan ontdekken als ze zich gesteund voelen. Complimentjes kunnen daarbij prima helpen, zeker als kinderen weten dat een mislukking óók mag!

Gaby Alberts, pedagogisch directeur