94% van de ouders/verzorgers raadt ons aan

© 2024 Kinderopvang Berend Botje

Martine vertelt over haar incompany BBL-traject bij Berend Botje
Martine Smit - Ervaringen

BBL-opleiding bij Berend Botje

peuter_voorlezen_pedagogische_medewerker_berend_botje-2.jpg

Op de groep - Aan het werk

Zoals je misschien al weet, heeft Berend Botje een eigen Berend Botje Academie. Via deze academie bieden wij ook een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) tot pedagogisch medewerker aan. Martine Smit (24 jaar) vertelt wat dit precies inhoudt, zij heeft de studie net afgerond en werkt nu bij ons Kinderdagverblijf in Enkhuizen.

“Na mijn schoolexamen koos ik voor de opleiding Manager Mode aan het Jan des Bouvrie College. Toen ik die eenmaal had afgerond, kon ik als verkoopmedewerker aan de slag bij Dirk de Wit Mode. Al vrij snel kwam ik er achter dat ik dit niet fulltime wilde blijven doen.

De zorgkant trok me, maar ik had geen idee welke richting bij me paste. Een kennis van mij had gehoord over de interne opleiding tot pedagogisch medewerker bij Berend Botje. Omdat ik graag op kinderen pas en begeleider ben bij Huttendorp in Bovenkarspel, wist ik al dat ik werken met kinderen leuk vind.

Daarom heb ik contact opgenomen met de afdeling personeelszaken van Berend Botje. Na een paar dagen meelopen op het kinderdagverblijf in Enkhuizen was ik verkocht. In januari 2019 kon ik, samen met nog 17 andere klasgenoten, starten aan de BBL-opleiding.

Hoe ziet de opleiding er uit?

De opleiding duurt 2 jaar en bestaat uit een deel lessen volgen en een deel werken op locatie. Je verdient dus meteen geld, wat erg fijn is.

Op woensdagochtend heb je les op het centraal bureau in Zwaag. Dat wordt gegeven door docenten van het Regio College Purmerend (hier hebben wij dan ook een aantal keren les gehad) en cursusavonden door trainers van Berend Botje zelf.

Daarnaast werk je het eerste half jaar 14 uur in de week als stagiair mee op de groep. Je hebt een stagebegeleider die jou beoordeelt met opdrachten en examens. Als je na dat half jaar je punten hebt behaald, mag je meer uren werken als je dat wilt en als er ruimte voor is. Je kunt bijvoorbeeld de uren van je collega’s overnemen in vakanties of bij ziekte. Ook kun je meedraaien op andere locaties. Dat is leuk omdat je dan tegelijkertijd goed kan onderzoeken wat het beste bij je past.

Reggio Emilia

In die 2 jaar tijd heb ik heel veel geleerd over het verzorgen van kinderen, het stimuleren van hun ontwikkeling, over verschillende pedagogische stromingen (en dan met name over Reggio Emilia) en over de werkwijze van Berend Botje. Bij Berend Botje staat het kind centraal. We laten het kind vrij en kijken goed naar hun interesses. Daar stemmen wij vervolgens onze activiteiten en spelenderwijs onze hulp op af.

Ouders die van andere opvangorganisaties naar ons toe komen, zijn daar blij verrast over. “Wat kijken jullie goed naar wat ons kind nodig heeft,” en “Wat doen jullie veel leuke activiteiten” horen we vaak. Dat vind ik erg leuk om te horen.

Kiezen voor Berend Botje

Ik heb voor de opleiding bij Berend Botje gekozen, omdat zij de Beste Kinderopvang van Nederland is. Berend Botje staat gewoon heel goed aangeschreven. Verder vond ik het een voordeel dat er les wordt gegeven in Zwaag, dichtbij mijn woonplaats Enkhuizen. En Berend Botje heeft veel werkplekken in de regio.

Op de groep kreeg ik al snel meer verantwoordelijkheden, wat ik heel leuk vind. En tot slot hebben we een hartstikke gezellige groep klasgenoten. We hebben veel steun aan elkaar, ook bijvoorbeeld bij de opdrachten die we thuis moeten maken. Het thuiswerken is dan ook veel werk en je moet er wel echt de tijd voor nemen. Doordat het een versnelde opleiding is komt er veel op je af, dus daar moet je rekening mee houden.

En nu aan de slag als pedagogisch medewerker!

In korte tijd heb ik super veel geleerd en ik ben er trots op dat ik mijn papiertje met goede cijfers heb gehaald. Ik sta nu voor 3 dagen in de week op een verticale groep bij Kinderdagverblijf Enkhuizen, waar ik ook begonnen ben als stagiair. Natuurlijk wil ik me nog verder gaan verdiepen in het vak, daar krijg je bij Berend Botje via de Berend Botje Academie alle kansen voor.

Groetjes,

Martine

Meer weten over werken bij Berend Botje