94% van de ouders/verzorgers raadt ons aan

© 2024 Kinderopvang Berend Botje

'Als de basisvoeding op orde is, kan af en toe snoepen echt geen kwaad'
Julienne de Ruiter - Opvoeding

Achter de schermen - Natuurlijk gezond

Julienne de Ruiter is kinderdiëtist bij Dieet Compleet, een diëtistenpraktijk met 14 locaties verdeeld over de regio West-Friesland. Zij merkt dat ouders zich regelmatig zorgen maken om het eetgedrag van hun kind(eren). Eten ze wel gezond genoeg en krijgen ze bijvoorbeeld niet te veel suikers binnen? Julienne zegt hierover: 'Als de basisvoeding op orde is, kan af en toe snoepen echt geen kwaad.'

'Eerst Sint Maarten, dan Sinterklaas en als kers op de taart Kerstmis en Oud & Nieuw; kinderen snoepen en snacken wat af tijdens de feestdagen. Maar ook als ze hun gewone dagelijkse ritme weer oppakken, hoor ik dat ze het vaak lastig vinden om de balans tussen gezond eten en snoepen te bewaren. Hoe pak je dat aan?

Wat je kunt doen, is duidelijke afspraken maken met je kind; op welke momenten mag je kind wèl iets snoepen en wanneer zeg je ‘nee’? Op deze manier weet je kind van tevoren waar hij/zij aan toe is en het geeft jou tegelijkertijd inzicht in het dagelijkse eetpatroon. Wat het snoepen zelf betreft: ik spreek eigenlijk nooit over ‘goede’ en ‘foute’ producten. Het gaat erom dat je leert wat gezond eten is en wat de juiste porties en hoeveelheden zijn voor je kind. Dat betekent niet dat je nooit meer ‘foute’ producten mag eten. Een koekje kan heus geen kwaad, zo lang de basisvoeding op orde is. Met basisvoeding bedoel ik ontbijt, middageten en avondeten. Eet je kind op die momenten goed, dan krijgt hij/zij over het algemeen voldoende voedingsstoffen binnen. 

Hieronder vind je een aantal handige tips voor een gezond(er) eetpatroon:

Ik geloof dat een gezonde leefstijl draait om balans en juiste keuzes maken. Beweeg voldoende, eet gezond en gevarieerd en geniet af en toe van iets lekkers, want dat hoort erbij. Heb je twijfels over het eetpatroon van je kind, dan kun je altijd langskomen voor een gratis advies. Dat kan bij mij of één van mijn collega’s van Dieet Compleet. We maken een berekening hoeveel voedingsstoffen je kind binnenkrijgt en helpen je verder met gezonde eettips.
Vraag het ons gerust!'

Julienne de Ruiter, kinderdiëtist bij Dieet Compleet