94% van de ouders/verzorgers raadt ons aan

© 2024 Kinderopvang Berend Botje

7 tips om thuis aan de slag te gaan met (voor)lezen!
Luce Mols - Pedagogische tips

7 tips om thuis aan de slag te gaan met (voor)lezen!

peuter-voorlezen-berend-botje.jpg

Bij Berend Botje besteden we veel aandacht aan de taalontwikkeling van kinderen. Samen met de voorleescoördinatoren op onze locaties, de bibliotheken en de pedagogisch medewerkers op de groep, zorgen we er voor dat (interactief) voorlezen op de groep dagelijks vaste prik is.

Kinderen vinden het ook leuk om thuis voorgelezen te worden (het is een één-op-één momentje van aandacht met jou) en het is oh zo goed voor hun ontwikkeling!

Omdat we lezen zo belangrijk vinden, steken we er veel tijd en energie in. Op bijna al onze locaties werken we met een vaste voorleescoördinator. Hij/zij zorgt voor het voorleesbeleid op de groepen. Om voorleescoördinator te worden, volg je eerst een speciale training. Vervolgens werk je nauw samen met de bibliotheek in de buurt.

Luce Mols is coördinator van alle voorleescoördinatoren. Zij onderhoudt het contact met de voorleescoördinatoren op locatie en de bibliotheken. Luce vertelt.
“We lezen graag en vaak voor bij Berend Botje. Niet alleen omdat kinderen het vaak een fijn moment vinden om bij de pedagogisch medewerker te zitten en te luisteren. Ook omdat uit onderzoek blijkt dat kinderen die op jonge leeftijd veel lezen of voorgelezen worden, een voorsprong hebben in taal en woordenschat. Taal is de basis van al het leren, dus kan je nagaan hoe belangrijk dit is!

Kinderen vinden het ook leuk om thuis voorgelezen te worden (het is een één-op-één momentje van aandacht met jou) en het is oh zo goed voor hun ontwikkeling!

  1. Heb je een vast moment om samen met je kind te lezen? Is dit elke avond na het eten of net voor het naar bed gaan? Een kind vindt het fijn om een ritueel te hebben, te weten wanneer het samen met jou gaat lezen.

  2. Kies samen met je kind een mooi plekje uit waar je zijn of haar boeken legt: een mandje, een vaste plek in of op de kast of op de vensterbank. Dan weet het kind waar het de boekjes kan vinden en ook weer terug kan zetten.

  3. Wanneer je de boeken binnen handbereik en met de voorkant zichtbaar neerzet, is het aantrekkelijker voor een kind om sneller zelf een boekje te pakken.

  4. Ouders ontvangen van ons via de Berend Botje OuderApp regelmatig de BoekStart nieuwsbrief van de bibliotheken, met leestips, leuke apps en het laatste boekennieuws voor kinderen van 0 tot 4 jaar.

  5. Tijdens de Nationale Voorleesdagen en de Kinderboekenweek zijn er altijd acties bij de boekhandel om met korting een boek aan te schaffen.

  6. Wil je meer afwisseling en keuze voor je kind? Je kind mag GRATIS lid van de bibliotheek zijn in de leeftijd van 0 tot 18 jaar!! Ga gewoon naar de bibliotheek en meld je kind daar aan.

  7. Wanneer je je kind van 0 tot 4 jaar aanmeldt bij de bibliotheek, krijg je ook nog eens een GRATIS speels boekstartkoffertje met daarin een knisperboekje en een prentenboekje.