94% van de ouders/verzorgers raadt ons aan

© 2024 Kinderopvang Berend Botje

4 tips om je kind gedag te zeggen bij de opvang
Van de pedagoog

4 tips om je kind gedag te zeggen bij de opvang

peuter_uitzwaaien_pedagogische_medewerker_berend_botje.jpg

Voor sommige kinderen kan het lastig zijn om ’s morgens bij de opvang afscheid te nemen van zijn of haar ouder(s). Zeker wanneer hij of zij net is gestart op het kinderdagverblijf, peuterspeelgroep of bso of wanneer de fase van eenkenningheid is aangebroken. Heel normaal maar wel vervelend voor jou als ouder. Je zwaait natuurlijk het liefste een blij kind uit.

Omgaan met eenkennigheid


Kinderen rond de leeftijd van 1 jaar hebben vaak last van eenkennigheid. Ze willen alleen maar bij papa en mama zijn en zetten het op een schreeuwen wanneer deze niet in de buurt zijn. Zelfs naar de wc gaan lukt niet meer zonder gezelschap. Hoe ga je hier het beste mee om?

Speel “kiekboe”. Zo leert je kind begrijpen dat iemand niet zien, niet betekent dat diegene weg is en nooit meer terugkomt.

  • Laat je horen als je kind jou niet kan zien. Praat bijvoorbeeld in jezelf als je je jas van de kapstok haalt, zing een liedje. Doordat je kind jouw stem hoort, weet hij dat je niet echt weg bent en kalmeert hij.

  • Leg uit dat je even weg gaat, wat je gaat doen en hou je hier aan. Zo begrijpt je kind dat je even weg bent, en dat je ook weer terugkomt.

  • Laat je kind rustig wennen aan een nieuwe omgeving en nieuwe mensen. Neem een vertrouwd knuffeltje of een foto van jullie gezin mee

Tips voor afscheid nemen bij de opvang


Gebruik bij het afscheid nemen bij de kinderopvang een vast ritueel. Zo weet je kind waar hij aan toe is en verloopt het afscheid soepeler. Tips bij het afscheid nemen:

Neem duidelijk afscheid. Zo weet je kind dat je weggaat

  • Ga niet meerdere keren weg of stiekem weg. Kinderen houden van duidelijkheid. Wanneer je zomaar verdwijnt, wordt het afscheid een probleem. Kom je steeds terug, dan wordt het verwarrend voor het kind.

  • Probeer het afscheid kort te houden. Je kunt later altijd even naar de groep bellen of een berichtje via de OuderApp sturen om te vragen hoe het gaat.

  • Neem afscheid volgens een vast ritueel. Zwaai bijvoorbeeld bij de deur of bij het raam.

En onthoud vooral: vaak duurt het verdriet maar kort. We zien heel vaak dat nog voordat papa of mama weer op de fiets of in de auto zit, het kind alweer blij aan het spelen is met vriendjes en vriendinnetjes!