94% van de ouders/verzorgers raadt ons aan

  • Geen resultaten gevonden

© 2024 Kinderopvang Berend Botje

4 tips om de taalontwikkeling van jouw baby te stimuleren
Orthopedagoog - Ontwikkeling

4 tips om de taalontwikkeling van jouw baby te stimuleren

header.jpg

De taalontwikkeling van kinderen begint al direct na de geboorte. Wanneer een baby twee maanden oud is, gaat het de eerste geluidjes maken en oefent zo verschillende klanken als ‘a’, ‘e’ en ‘u’. Hoewel dat natuurlijk gebeurt, kan je je baby ook spelenderwijs stimuleren. We geven je graag een paar tips om de taalontwikkeling op een simpele manier ook thuis te stimuleren, zoals wij ook op de groep doen. Het is niet alleen heel leerzaam, maar ook erg leuk voor jou en je baby. Klets er lekker samen op los!

1. Reageer op de klanken van je baby
Door te reageren op de klanken van je baby, kun je er een klankspelletje van maken. Als volwassene maak je vaak automatisch overdreven mondbewegingen. Je kind kijkt daar aandachtig naar, leert luisteren en gaat nadoen.

2. Oefen de klinkers en medeklinkers
Dit is een belangrijk begin van de taalontwikkeling. Vanaf 6 maanden gaat een baby klinkers en medeklinkers combineren en herhaalt deze combinaties vaak (mamama, gagaga), de baby begint dan te brabbelen. Het brabbelen wordt steeds minder een spelletje, het kind probeert steeds meer contact te maken met de mensen om zich heen.

3. Hoe zit dat in de rest van de wereld?
De eerste klanken en brabbels die baby’s maken, zijn overal ter wereld hetzelfde. Na ongeveer zes maanden verschijnen de eerste kenmerken van een taal, zoals ritme en intonatie. Het eerste woordje in vrijwel alle talen is ‘mama’, niet omdat moeder overal mama heet, maar omdat het de eerste klankcombinatie is die een baby maakt.

4. Maak samen geluidjes
Van samen geluidjes maken met een ouder en/of pedagogisch medewerker, gaat een baby steeds meer om beurten geluid maken en begint de communicatie meer op een gesprekje te lijken. Vaak tegen de eerste verjaardag kan een kind hele verhalen vertellen in onbegrijpelijke woorden, maar wel in de toon van de moedertaal.

5. Praat regelmatig tegen je baby
Uit onderzoek blijkt dat kinderen veel opsteken van volwassen taalgebruik, hoe jong ze ook zijn. Ouders die in volwaardige zinnen tegen hun kind praten en lange zinnen gebruiken, stimuleren de taalontwikkeling. Daarnaast zorgt het ervoor dat je kind een grotere woordenschat opbouwt. Wist je dat een grote woordenschat weer positieve invloed heeft op de verdere cognitieve ontwikkeling? Wij lezen op de groep bijvoorbeeld samen een boekje waar alleen voorwerpen in staan. Vervolgens kletsen we daarover, zoals: zie jij ook die rode emmer daar in de hoek? Of hebben we het over de zebra die zwarte en witte strepen heeft. 

Kortom, het is bij baby’s belangrijk om het brabbelen (nabootsen van geluiden van de baby) af te wisselen met gewoon praten.

Veel kletsplezier!