gastouderopvang_schommelen_buiten_gob-1.jpg

Marja's gastouderopvang

 • VVE

 • Kleinschalig & flexibel

Aanmelden
0 tot 13 jaar
fflogo.svg
marja-en-kinderen.jpg

Marja's gastouderopvang

'Marja's gastouderopvang' is een kleinschalige, flexibele kinderopvang voor kinderen van 0 - 13 jaar bij ons thuis in De Weere. Een warm, gezellig en liefdevol (t)huis, waar plaats is voor zes kinderen per dag. Wij wonen in een rustige, kindvriendelijke omgeving, waar kinderen vertrouwen en veiligheid vinden. Hierdoor kunnen kinderen zich beter ontwikkelen.

Over gastouder Marja

Mijn naam is Marja Kok en ik woon samen met mijn man Co in het prachtige dorpje De Weere, gemeente Opmeer. Wij hebben 4 volwassen kinderen: Erwin, Jorrit, Marloes en Jelmer. Ruim 24 jaar heb ik de zorg voor gastkinderen. Wat ooit begon met de noodopvang van twee buurkinderen is uitgegroeid tot een zelfstandige onderneming.

In het voorjaar van 2002 was ik één van de eerste gastouders die de cursus Franch & Free ging volgen bij Gastouderbureau Berend Botje in Hoorn. In mei 2002 heb ik me laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel als 'Marja's gastouderopvang'.

Met veel plezier werk ik vier dagen in de week als gastouder. Je moet van kinderen houden en vanuit je hart werken. Als je dat doet is het helemaal geen opgave. Kinderen zijn zo spontaan, ze hebben zoiets opeens over zich, zo lekker puur. Dat is het. Dat maakt werken met kinderen leuk en interessant!

Naast mijn werk als gastouder ben ik ook op sociaal gebied actief. Zo doe ik veel vrijwilligerswerk binnen de parochiegemeenschap van de Lambertus kerk. En in mijn vrije tijd sport ik graag. Omdat zingen een grote hobby van me is, heb ik in juni 2005 kinderkoor Do-Re-Mi opgericht. Tot augustus 2013 ben ik zelf dirigente geweest van dit leuke koor. Ik zing zelf met veel plezier iedere week bij Popkoor Four Winds uit Oostwoud.

LRK-nummer gastouder Marja Kok

Ik ben gecertificeerd Franch & Free Plus gastouder via Gastouderbureau Berend Botje (Registratienummer Landelijk Register Kinderopvang 429285814). Uiteraard ben ik ook ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang onder nummer 650499128.

Een willekeurige dagindeling bij Marja's gastouderopvang

6.00 - 8.00 uur

Eerste gastkinderen arriveren. Bespreken kort eventuele aandachtspunten van vandaag en nemen afscheid van de ouders. We ontbijten gezamenlijk.

8.00 uur

Met mooi weer brengen we alle gastkinderen op de fiets naar de basisschool of peuterspeelzaal. Iedereen wordt naar zijn/haar eigen groep gebracht.

8.30 uur

We fietsen eventueel met de kinderen die niet naar school gaan naar nabijgelegen dorp voor broodjes.

9.00 uur

Thuis lezen we in de heen-en-weer schriftjes of er eventuele bijzonderheden zijn gebeurd in de dagen dat de gastkinderen niet geweest zijn. We blijven telefonisch bereikbaar voor het geval er iets met de gastkinderen op school is. Voor de gastkinderen die nog niet naar school gaan is er nu tijd om vrij te spelen met speelgoed voor hun eigen leeftijd. Als we met een thema werken, pakken we dit meteen op. Door zelf mee te spelen met de kinderen, kun je ze veel leren. (zie verder VVE)

9.45 uur

We eten fruit, drinken limonade met een koekje en daarna zingen we ons hele repertoire. Ook lezen we boekjes voor. Daarna maken we samen een puzzel, gaan we kleien of kleuren of spelen we een spel. Bij droog weer gaan we lekker naar buiten in de zandbak spelen, voetballen, van de glijbaan, aan de rekstok hangen of op de driewielers rijden.

11.30 uur


We gaan de tafel dekken en eten een broodje met de kinderen die niet naar de basisschool gaan.

12.15 uur


De kinderen die nog een middagslaapje nodig hebben, gaan naar bed.

12.30 uur

We ruimen de tafel af, wassen af en zuigen snel de broodkruimels op.

13.00 uur

Met de kinderen die dat willen gaan we een spel doen, puzzelen of knutselen. Bij mooi weer gaan we naar buiten. Ook worden de schriftjes bij geschreven.

13.40 uur

De kinderen die geslapen hebben worden uit bed gehaald. Daarna fietsen we naar school om de andere gastkinderen op te halen.

14.15 uur

De kinderen die uit school komen gaan handen wassen, en gaan eerst spelen met het speelgoed dat ik klaar gezet heb. Ook mogen ze zelf speelgoed uitkiezen uit onze grote speelgoedmap.

15.15 uur

Tijd om te drinken en om fruit te eten. De oudsten kunnen hun verhaal kwijt over wat ze gedaan hebben op school

15.30 uur

Tijd om gezellig samen te spelen; als we met een thema werken, is er nu gelegenheid om hieraan te werken.

17.00 uur

We gaan alle spullen van de gastkinderen bij elkaar zoeken want de eerste ouders arriveren.

18.00 - 19.00 uur

Kinderen die laat opgehaald worden mogen nog even tv kijken. De kinderen die eventueel mee eten gaan met ons aan tafel.

19.00 uur


Al het speelgoed wordt alvast weer klaar gezet voor de volgende dag

kokmuts-marja-gastouder.jpg
buiten-marja-gastouder-berend-botje.jpg
jongens-gastouder-marja.jpg

Klant aan het woord

 • Simone

  Moeder

  "Wat was het weer een mooi thema! Hoera... het is vakantie! Geweldig om te zien hoe je met alle kinderen een ochtendje ben gaan kamperen."

 • Sarah

  Kind

  "Lieve Marja ik wil dat je weet dat ik een hele leuke en gezellige tijd bij jou heb gehad."

 • Jolande

  Moeder

  "Vrijwel altijd ging hij blij heen, heel soms een kleine traan maar voor ik het pad af reed was hij mij al "vergeten" door zijn lieve gastmoeder."

 • Yulia

  Kind

  "Na 11 jaar bij jou in de opvang ga ik nu naar de middelbare school. Maar ik kom zeker nog ff langs. Heel erg bedankt voor deze leuke tijd Marja."

peuter_schoenen_aantrekken_berend_botje.jpg

Algemene vragen over gastouderopvang

Ja, het is belangrijk om goede afspraken te maken met je gastouder. Daarom is je bemiddelingsmedewerker bij dit gesprek aanwezig. De afspraken worden gemaakt voordat de opvang start. Je maakt afspraken over de opvangdagen, opvangtijden en de vakanties. Maar ook over medicijngebruik, vervoer, buitenspelen en zelfstandigheid. Daarnaast spreek je af hoe de gastouder omgaat met TV kijken, computergebruik, eten en drinken, slapen en misschien de huisdieren. Al deze afspraken worden ook schriftelijk vastgelegd, de bemiddelingsmedewerker zal jullie hierbij helpen.  

Ja, graag zelfs! Het zal niet alleen voor je kind wennen zijn, maar ook voor jou en de gastouder. Daarom kun je voordat de opvang start alvast een keer samen met je kind op bezoek gaan bij de gastouder. Zo kunnen jullie rustig kennismaken. Laat je kind daarna bijvoorbeeld een paar uurtjes wennen bij de gastouder. Je hoeft je kind niet meteen de hele dag te brengen.  

Na de eerste twee maanden vraagt je bemiddelingsmedewerker aan jou en de gastouder hoe de opvang van je kind gaat. Als het goed gaat en alles naar wens gaat, dan kan de opvang op dezelfde manier door blijven gaan.

We letten erop dat het gastgezin zo goed mogelijk past bij jouw gezin. We vinden het belangrijk dat de regels die gelden binnen het gastgezin vrijwel hetzelfde zijn als die van jullie. En natuurlijk houden we rekening met je wensen (bijvoorbeeld je levensovertuiging) en die van je kind met betrekking tot bepaalde zaken. Al deze onderwerpen komen uitgebreid aan bod tijdens het intakegesprek met de bemiddelingsmedewerker. Een goede ‘match’ tussen jou/jullie en de gastouder zorgt ervoor dat je kind helemaal past binnen het opvanggezin.  

In het Landelijk Register Kinderopvang staan alle gastouders die voldoen aan de wettelijke kwaliteitseisen. In dit register kun je dus controleren of een gastouder hieraan voldoet. Wij werken alleen samen met gastouders die aan alle eisen voldoen. 

In dit register staan ook alle kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang-organisaties en gastouderbureaus die voldoen aan de kwaliteitseisen van de Wet kinderopvang.

Je (vaste) opvangdagen heb je afgesproken met de gastouder. Een extra dag kun je ook met haar overleggen.

Met behulp van onze online kostenindicatie kun je uitrekenen wat voor jou de kosten zijn van gastouderopvang.

Wil je je kind meteen aanmelden? Dit kan via berendbotje.nl/aanmelden. Als het niet lukt om je kind aan te melden via de website, dan kun je bellen met het centraal bureau via 088–2337140. Wij helpen je graag.