94% van de ouders/verzorgers raadt ons aan
Als jij je kind een compliment geeft dan zie je hem/haar vaak groeien van trots. Maar hoe je een compliment geeft, heeft invloed op het resultaat. Daarom 7 tips om nog betere complimenten te geven, niet alleen voor kinderen maar eigenlijk voor iedereen.
1. Maak het compliment duidelijk en concreet
Aan een ‘goed gedaan’ heeft een kind niets omdat hij niet weet wat hij of zij dan goed heeft gedaan. Kijk naar wat het kind doet en zeg wat je precies goed vond gaan.
Voorbeeld: Wat goed dat je zelf probeert je broek aan te trekken.
2. Hoe sneller, hoe beter
Hoe sneller je het compliment geeft na het gedrag van het kind, hoe meer effect het compliment heeft. Het kind weet dan beter over welk gedrag het precies gaat en zal het compliment hier gemakkelijker aan verbinden.
3. Meen het compliment
Het is belangrijk dat je meent wat je zegt. Een niet-gemeend compliment wordt ook door kinderen aangevoeld en heeft dus geen effect. Het kan zelfs een negatief effect geven. Kinderen kunnen onzeker worden omdat ze kunnen gaan twijfelen aan wat je zegt. Daarbij moeten kinderen leren dat zij niet overal goed in zijn, dit leren ze door niet overal complimenten voor te krijgen.
4. Pas het compliment aan op het kind
Wat voor het ene kind knap is, is voor het andere kind helemaal niet knap. Wees dus niet overdreven positief als dit niet past bij wat het kind gedaan heeft. Overdreven complimenten zoals ‘je bent de slimste’ kunnen een vorm van faalangst veroorzaken omdat kinderen hierdoor kunnen denken dat ze aan een bepaalde verwachting moeten voldoen.
5. Complimenteer liever het proces, niet het resultaat
Complimenten die gaan over het resultaat kunnen eveneens zorgen voor een vorm van faalangst. Kinderen die altijd horen dat zij zo goed kunnen zingen of tekenen, kunnen zwaar teleurgesteld zijn als het een keer niet lukt zoals verwacht. Door complimenten te geven over het proces leert het kind dat het resultaat niet het belangrijkste is, maar juist de moeite die je doet. Hieruit kan het zelfvertrouwen en motivatie putten.
Wil je het kind op het moment zelf een goed gevoel wilt geven dan kun je een compliment geven over het resultaat. Denk dus na over het effect dat je met het compliment wilt geven.
Voorbeeld: Wat goed dat je hebt doorgezet terwijl je dacht dat het niet ging lukken.
6. Geef complimenten over de eigenschappen van een kind
Een compliment over hoe behulpzaam je bent heeft meer en langduriger effect dan een compliment over hoe goed je kunt voetballen. Persoonlijke eigenschappen heb je nu eenmaal en blijven vaak je leven lang. Horen dat je goed bent zoals je bent geeft dan ook een enorme boost in het zelfvertrouwen.
Voorbeeld: Wat fijn dat je mij hebt geholpen met de afwas, dat was erg behulpzaam van je.
7. Zoek een juiste balans tussen te veel en te weinig complimenten
Kinderen die te weinig complimenten krijgen hebben vaak een laag zelfbeeld. Omdat zij nooit van anderen horen dat ze het goed doen, gaan zij hier zelf aan twijfelen. Het geven van te veel complimenten heeft echter ook negatieve effecten. Kinderen raken gemakzuchtig, ze worden tenslotte toch wel beloond. Ook hechten ze geen waarde meer aan complimenten of kunnen ze juist heel erg afhankelijk worden van complimenten. Als laatste kan ook arrogantie op de loer liggen, als je altijd hoort hoe goed je bent, dan moet je toch echt wel beter zijn dan anderen.
Het geven van een compliment is nooit slecht, maar door bovenstaande punten in je hoofd te houden worden je complimenten alleen nog maar beter!
Als je vragen hebt over de opvoeding van je kind of over het beleid en de visie van Berend Botje, kun je in eerste instantie natuurlijk terecht bij de medewerkers op locatie of je bemiddelingsmedewerker. Je kunt ook altijd contact opnemen met onze deskundige orthopedagoog:
Kirsten Frazer, orthopedagoog
[email protected]
Tijdens kantooruren bereikbaar op 088-2337193