94% van de ouders/verzorgers raadt ons aan

© 2024 Kinderopvang Berend Botje

Zindelijk worden? Zo gaan wij er mee om op de kinderopvang!

Zindelijk worden? Zo gaan wij er mee om op de kinderopvang!

bb-academie_flesje-1655988674.jpg

Weg met de luiers, leve het potje! Het is een moment waar veel ouders naar uitkijken: je kind is zindelijk geworden. Geen luiers meer, hoe fijn is dat. En dat trotse gevoel wanneer je kind voor het eerst zijn of haar behoefte doet op het potje of de wc… De meeste kinderen krijgen tussen de leeftijd van 2 en 3 jaar interesse in het zindelijk worden. Zindelijk worden gaat echter meestal niet vanzelf. Hoe kun je zindelijk worden het beste stimuleren? Wat is een handige zindelijkheidstraining? Onze orthopedagoog zette een aantal tips op een rij!

 1. Wek de interesse van je kind.
  Bij de meeste kinderen komt de interesse voor het zindelijk worden vanzelf, maar je kunt het natuurlijk altijd een beetje stimuleren. Lees bijvoorbeeld boekjes voor over zindelijk worden, laat je kind een mooie onderbroek uitkiezen en laat je kind meekijken als jijzelf naar het toilet gaat. Op de kinderopvang zien kinderen vaak andere kinderen naar het toilet gaan, dat is natuurlijk helemaal interessant.

 2. Kies het juiste moment.
  Zindelijk worden is een nieuwe vaardigheid en die leert een kind niet zomaar. Wanneer er veel in het leven van een kind gebeurt, bijvoorbeeld een verhuizing of de geboorte van een broertje of zusje, dan kan een kind zich niet focussen op het aanleren van een nieuwe vaardigheid. Kies dus een moment waarop het rustig is en jullie veel tijd hebben, bijvoorbeeld een vakantie. 

 3. Maak je kind bewust van het moeten plassen of poepen.
  Als ouder kun je vaak aan het gedrag van je kind zien of hij/zij moet plassen of poepen of dit net gedaan heeft. Benoem dit regelmatig al voordat je de luier af doet, zodat het kind bewust wordt van het gevoel dat dit geeft en wat je ermee moet doen. Ook op de opvang kennen we de kinderen vaak zo goed dat we dit aan ze kunnen zien. Dit benoemen wij dan ook.

 4. Zindelijkheidstraining? Laat de luier overdag af.
  Zodra je bent begonnen met zindelijkheidstraining kun je de luier overdag het beste af laten. Zo leert het kind het snelst om niet alles zomaar te laten lopen.

 5. Zet je kind op vaste momenten op het potje/toilet.
  Bijvoorbeeld na het wakker worden, na het eten, voor het slapen gaan, als je weggaat, als je thuiskomt etc. Zo leert het kind het gevoel steeds beter te herkennen. Op de groep hebben we ook vaste wc-momenten en als er eentje moet, dan moeten er ongetwijfeld meer kinderen naar de wc!

 6. Vraag tussendoor regelmatig of je kind moet plassen.
  Kinderen gaan vaak helemaal op in hun spel waardoor ze niet meer voelen dat ze moeten plassen. Door vaak te vragen of hij/zij moet plassen, maak je je kind hier bewuster van. Naast de vaste wc-momenten op de opvang vragen wij het tussendoor ook regelmatig en dan blijkt het dat er altijd wel een of meerdere kinderen moeten.

laab_2022_03_16_0063.jpg

7. Kies voor makkelijke kleding.
Als je kind dan naar het toilet moet, moet hij/zij dat wel snel kunnen. 

8. Geef complimenten als het lukt.
Maak van elk succes een feestje, dat zorgt ervoor dat je kind het vaker wilt doen! Bij ons op de groep wordt er dagelijks gejuicht en geklapt.

9. Ongelukjes zijn oké.
Natuurlijk is het voor je kind en voor jou vervelend als er een ongelukje gebeurt. Wordt dan niet boos, je kind kan er niks aan doen.

10. Heb altijd reservekleding bij je.
Ongelukjes horen erbij en het voelt voor een kind als straf als jullie weg moeten uit de speeltuin omdat hij/zij een ongelukje heeft gehad. Geef ook naar de kinderopvang extra setjes kleding mee. Kinderen zijn daar zo druk aan het spelen dat ze weleens vergeten om te plassen. We hebben natuurlijk wat reservekleding op onze locaties, maar eigen kleding is voor het kind toch het prettigst. 

11.Terugvallen horen erbij. Wanneer kinderen spannende periodes meemaken in hun leven, bijvoorbeeld een verhuizing, ziekte, scheiding, geboorte of de sinterklaasperiode, is het heel normaal dat zij weer terugvallen in hun zindelijkheid. Er is dan gewoon geen ruimte in hun hoofdje om ook nog te denken aan plassen. Word niet boos, ze kunnen er niks aan doen. Stop dan even met proberen. Zodra het weer rustiger is, proberen jullie het gewoon weer opnieuw. 

12.Heb geduld.
Nieuwe dingen leren kost nou eenmaal tijd en voor het ene kind duurt dat wat langer dan voor de ander. Het komt echt vanzelf goed.