94% van de ouders/verzorgers raadt ons aan

© 2024 Kinderopvang Berend Botje

"Ik maak graag een verjaardagsmuts waarvan een kind helemaal gelukkig wordt en gaat stralen"
Ashley

"Ik maak graag een verjaardagsmuts waarvan een kind helemaal gelukkig wordt en gaat stralen"

baby_spelen_blokken_berend_botje.jpg

Bij Berend Botje maken we een groot feest van de verjaardag van de kinderen. Een echte verjaardagsmuts hoort daar natuurlijk bij. Onze pedagogisch medewerker Ashley maakt graag bijzondere mutsen voor de kinderen, passend bij wat ze op dat moment leuk vinden.

Een van de leuke taken van een pedagogisch medewerker vind ik het maken van een verjaardagsmuts voor je eigen mentorkind. Omdat ik de kinderen altijd goed observeer, weet ik precies waar de interesse van een kind op dat moment naar uit gaat.

Wanneer een kind één jaar wordt

Wordt een kind één jaar oud, dan maken we over het algemeen een rustige muts. We zetten er niet teveel op en gebruiken ook niet al te veel verschillende kleuren. Zo heb ik van de muts wel eens een lieveheersbeestje gemaakt. Die maak je met een strook rood papier, daar teken je een gezichtje op, wat zwarte vlekjes en pijpenragers. Als de muts af is, laat ik een kind meteen zien wat voor verjaardagsmuts hij/zij krijgt.

peuter_pedagogisch-medewerker_handjes_berend-botje.jpg

Wanneer een kind twee of drie jaar wordt

Wordt een kind twee of drie jaar, dan zijn de interesses al duidelijker zichtbaar. Daardoor weet je waar het kind zich mee bezig houdt en wat hij of zij leuk vindt. Pas geleden vierden we de verjaardag van een meisje dat graag een roze muts wilde hebben. Toen ik doorvroeg wat ze voor haar verjaardag zou krijgen, bleek dat een roze fiets te zijn. Ik heb toen een ‘roze fietsenmuts’ voor haar gemaakt. Een foto van het meisje op een fiets heb ik uitgeknipt op hard karton en dat vastgemaakt aan de muts. Een paar verkeersborden erbij met de tekst erop dat ze drie jaar werd, maakte de muts af. Ze vond hem geweldig!

Materialen voor een mooie verjaardagsmuts

De basis van mijn muts is altijd een strook papier voor om het hoofd. Welke materialen ik verder gebruik, is afhankelijk van het soort muts dat ik maak. Ik gebruik vliegerpapier, pijpenragers, gaas, maar ik heb ook wel eens led-waxinelichtjes gebruikt. In principe kan je overal mee aan de gang, zolang je weet wat je er mee wilt maken.

Zo heb ik bijvoorbeeld ooit voor een jongen een leeuwenmuts geknutseld. Hij zat in een fase van tijgers en leeuwen en maakte de hele dag door dierengeluiden. Toen ik aan hem vroeg wat voor muts hij wilde, was ik niet verbaasd dat hij een leeuw wilde hebben. Deze heb ik uiteraard voor hem gemaakt en hij vond hem prachtig. Hij is de hele dag niet meer van zijn hoofd afgekomen en iedereen moest de muts zien. Hij was er trots op en straalde.

Wat ik belangrijk vind?

Als pedagogisch medewerker vind ik het belangrijk om naar de wensen van een kind te luisteren en te kijken. Zo kan ik een verjaardagsmuts maken waarvan het kind helemaal gelukkig wordt en gaat stralen. Het zijn van die kleine dingen die je dag helemaal kunnen maken. Het zien van een glimlach van een kind wanneer hij/zij zijn/haar verjaardagsmuts ziet en zich helemaal jarig voelt.’

Ashley, pedagogisch medewerker Kindercentrum Hoorn-Centrum